Спадкування в умовах воєнного стану

Дата: 26.05.2022 10:03
Кількість переглядів: 161

 

Згідно зі статтею 1216 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обовязків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Як відомо, спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Якщо спадкодавець, склав заповіт, особи зазначені в ньому, успадковують майно і права, визначені спадкодавцем в заповіті.

У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі якщо заповіт не охоплює весь спадок, спадкування здійснюється за законом відповідно до встановленої Цивільним кодексом України черговістю.

Для прийняття спадщини чи відмови від неї встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. 

Однак, через введення воєнного стану в Україні від 24 лютого 2022 року є зміни в законодавстві які стосуються і питань вчинення нотаріальних дій та порядку спадкування зокрема. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» встановлено, що на час воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

Отже, якщо спадщина відкрилася до початку введення воєнного стану і Ви ще не звернулися із заявою до нотаріуса про відкриття спадкової справи і строк для прийняття спадщини не закінчився на момент запровадження воєнного стану, то строк для прийняття спадщини зупиняється і буде продовжений після припинення воєнного стану, протягом строку, що залишався станом на 24 лютого 2022 року із встановлених шести місяців.

Згідно Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, в умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщиниісцем відкриття спадщини вважається останнє місце проживання померлого, якщо таке місце проживання невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини).

Важливо, в разі неприйняття спадщини в межах певного терміну спадкоємці вважаються такими, які не прийняли його.

Варто зазначити, якщо спадкоємець проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, він вважається таким, що прийняв спадщину, в незалежності від того подав він нотаріусу заяву чи ні. Такий спадкоємець має право відмовитися від спадщини, подавши нотаріусу відповідну заяву.

В умовах воєнного стану приватні та державні нотаріуси продовжують працювати та вчиняти невідкладні нотаріальні дії заводити спадкові справи, посвідчувати заповіти та довіреності окрім території, де через ведення активних бойових дій такої можливості немає.

Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за телефоном: (03656) 2-10-08, (з понеділка по п’ятницю з 8.00 год. до 17.00 год. Адреса сектору «Дубенське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для листування: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, каб. 212, 213, електронна пошта: dubenske@legalaid.rv.ua.

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.

 

Людмила Юхимчук,

помічник юриста сектору «Дубенське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь