Пошук

ПРОЄКТ ПОЛОЖЕННЯ про опікунську раду при виконавчому комітеті Смизької селищної ради

Дата: 30.07.2020 09:01
Кількість переглядів: 435

                                                                                                            Додаток 1

                                                                                                            до рішення селищної ради 

                                                                                                            від  31.07.2020 р.  №

 

 

ПРОЄКТ  ПОЛОЖЕННЯ

про опікунську раду при виконавчому комітеті

Смизької селищної ради

 

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

1.1. Опікунська рада при виконавчому комітеті Смизької селищної ради (далі - опікунська рада) є консультативно-дорадчим органом, що утворюється виконавчим комітетом Смизької селищної ради.

1.2.  До складу опікунської ради входять посадові особи виконавчих органів Смизької селищної ради, працівники закладів охорони здоров’я, освіти, Національної поліції, соціального захисту, представники громадськості. Склад опікунської ради затверджується рішенням виконавчого комітету селищної ради.

1.3.Головним завданням опікунської ради є забезпечення особистих  немайнових  і  майнових  прав  та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб,  а  також  повнолітніх  осіб,  які  за  станом здоров’я  не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов’язки, а також попередній та всебічний розгляд найважливіших питань, які виносяться для прийняття рішення органами опіки та піклування. При розгляді питань члени опікунської ради керуються Конституцією України, нормами Міжнародних конвенцій, що ратифіковані Україною, чинним законодавством України, моральними нормами та загальнолюдськими цінностями, цим Положенням, науково-педагогічним досвідом, висновками лікарів, психологів, педагогів та юристів в кожному окремому випадку, та передовим досвідом роботи громадських організацій.

1.4. Метою діяльності опікунської ради є надання висновків та рекомендацій виконавчому комітету селищної ради, які допоможуть їм прийняти рішення, яке максимально відповідає чинному законодавству та не суперечить інтересам особи, яка потребує опіки або піклування.

 

 

ІІ. ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ

 

2.1.Основними завданнями опікунської ради є:

    - сприяння забезпеченню реалізації прав та інтересів малолітніх і неповнолітніх осіб на життя, охорону здоров’я та соціальний захист;

   -   забезпечення захисту законних прав та інтересів дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування та дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах.

 

 

 

 

 

ІІІ. ФУНКЦІЇ

 

3.1.Опікунська рада забезпечує вирішення питань щодо утримання та виховання дітей у сім’ях, які перебувають у складних життєвих обставинах, а саме:

 

-  встановлення статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування;

-   надання опіки та піклування над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування та  застосування інших форм влаштування дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування;

- соціального захисту і захисту особистих, майнових, житлових прав та інтересів дітей;

- забезпечення пріоритетних форм влаштування дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування;

-   притягнення до відповідальності осіб, які порушують права дитини;

-  надання письмової згоди або заперечення на відчуження нерухомого майна (у тому числі житла) та іншого майна, власником якого є дитина;

-  подання заяв, клопотань, позовів про захист прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.;

- присутності представника органів опіки та піклування на судових засіданнях, якщо розглядається справа стосовно дитини або з питань, що зачіпають права дитини;

-  надання до суду подання про призначення опікуна , у разі визнання особи недієздатною та призначення піклувальника, у разі визнання особи обмежено дієздатною.

 

 

 

 

ІV. ПРАВА

 

4.1. Опікунська рада має право:

- одержувати в установленому законодавством порядку необхідну для її діяльності інформацію від органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій;

- подавати пропозиції щодо вжиття заходів до посадових осіб у разі недотримання ними законодавства про захист прав дітей;

- залучати до розв`язання актуальних проблем дітей та осіб цивільна дієздатність яких обмежена, благодійні, громадські організації, суб`єктів підприємницької діяльності (за згодою);

- перевіряти умови проживання недієздатних осіб та осіб, дієздатність яких обмежена, повнолітніх осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати свої обов’язки;

- перевіряти умови влаштування, утримання, виховання, навчання дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування.

 

 

V. ДІЯЛЬНІСТЬ ОПІКУНСЬКОЇ РАДИ

 

5.1.Основною організаційною формою діяльності опікунської ради є її засідання, які проводяться у разі потреби.

5.2.До участі у засіданнях опікунської ради можуть запрошуватися представники підприємств, установ, організацій та громадяни, які беруть безпосередню участь у вирішенні конкретного питання.

5.3.Голова, секретар та члени опікунської ради працюють на громадських засадах. У разі відсутності члена опікунської ради з поважних причин, за виключенням депутата селищної  ради та представників громадськості, його має право представляти посадова особа того ж підрозділу на правах члена ради.

5.4.Засідання опікунської ради та прийняті рішення оформлюються протоколом, який веде секретар опікунської ради. Засідання опікунської ради є правомочним, якщо на ньому присутні не менш як дві третини від загальної кількості її членів.

5.5.Головуючим на засіданні є голова опікунської ради. У разі відсутності голови опікунської ради засідання веде секретар.

5.6.Протокол засідання підписується головуючим на засіданні та секретарем опікунської ради. Рекомендації або загальна думка більшості членів опікунської ради, присутніх на засіданні, стисло формулюються у протоколі, який подається на розгляд виконавчого комітету для прийняття остаточного рішення.

5.7. Опікунська рада у межах своїх повноважень приймає рішення, організовує їх виконання.

5.8.Рішення приймаються простою більшістю голосів присутніх на засіданні членів опікунської ради. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос голови опікунської ради. Окрема думка члена опікунської ради, який голосував проти прийняття рішення, заноситься до протоколу.

 

VI. ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ ОПІКУНСЬКОЇ РАДИ

 

6.1.Підставою для розгляду справ є звернення та документи, що надаються громадянами, організаціями та установами різних форм власності.

6.2. Голова опікунської ради:

- організовує роботу опікунської ради, проводить засідання опікунської ради, підписує протоколи засідань;

- веде прийом громадян з питань, що стосуються діяльності опікунської ради;

- дає доручення членам опікунської ради та контролює їх виконання;

- представляє опікунську раду в установах, організаціях, підприємствах з питань, що належать до її компетенції та повноважень.

6.3.Секретар опікунської ради:

- веде діловодство опікунської ради, оформляє протоколи засідань опікунської ради;

- веде прийом громадян, надає роз’яснення з питань, що стосуються діяльності опікунської ради;

- готує звіти про роботу опікунської ради;

- готує витяги з протоколів засідань опікунської ради та довідки з питань, що розглядались;

- інформує голову опікунської ради щодо питань, що стосуються роботи опікунської ради;

- виконує інші доручення голови опікунської ради;

6.4.Члени опікунської ради:

- беруть участь у засіданнях опікунської ради;

- виконують доручення голови опікунської ради.

6.5.Голова, секретар та члени опікунської ради зобов’язані зберігати конфіденційну інформацію, яка стала їм відома під час виконання своїх обов’язків, та іншої інформації, що згідно із законодавством не підлягає розголошенню.

 

Секретар селищної ради                                    Н.Польова

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь