Затоплення квартири: алгоритм дій та хто несе відповідальність

Дата: 14.09.2020 11:17
Кількість переглядів: 7016

 

 Затоплення квартири: алгоритм дій та хто несе відповідальність

 

Затоплення квартири? На жаль, таке ситуація може статися з будь-ким, хто проживає у багатоквартирному будинку. Однак не кожен знає яких дій необхідно вжити в такому випадку.

Так, незалежно від обставин та причин затоплення квартири Ви маєте право на відшкодування завданих Вам збитків. Це передбачено ч. 1 ст. 22 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України), де зазначається, що фізична особа, яка отримала збиток внаслідок порушення її цивільного права, має право на відшкодування таких збитків. Статтею 1166 ЦК України передбачено, що майнова шкода, яка була заподіяна внаслідок неправомірних рішень, дій чи бездіяльності особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, що була заподіяна майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується у повному обсязі особою, яка її спричинила.

Законодавчо дане питання регулюють наступні нормативно-правові акти:

  • Цивільний кодекс України;
  • Цивільний процесуальний кодекс України;
  • Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій, які затвердженні Наказом Держжитлокомунгоспу України від 17.05.2005 № 76;
  • Інструкція про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, яка затверджена Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5.

У процесі відшкодування шкоди внаслідок залиття можна виділити наступні етапи:

Етап 1. Відразу зафіксувати акт залиття квартири. Це можна зробити шляхом детальної фото- чи відеозйомки.

Етап 2. Документально зафіксувати факт затоплення квартири. При виникненні такої ситуації необхідно відразу ж звернутися в ЖЕК (чи створене ОСББ) для перекриття подачі води та оформлення акту. Акт затоплення квартири є основним підтвердженням та доказом залиття Вашої квартири. Для цього потрібно відразу звернутися з заявою в довільній формі до обслуговуючої організації про складення Акту про залиття квартири. Даний Акт оформляється відповідно до затвердженої форми.

В Акті вказуються дата події, перелік пошкоджень, нанесених залиттям квартири та речам, які знаходяться в ній. Акт підписується членами відповідної комісії та з його змістом мають бути ознайомлені мешканці квартир, які мають відношення до цієї події.

Етап 3. Встановлення розміру шкоди, завданої залиттям квартири.

Для оцінки збитків затоплення квартири краще провести оцінку збитків та отримати експертний висновок вартості майнової шкоди, який у разі звернення до суду буде підтверджувати понесені Вами збитки та визначати їх розмір. Так, згідно з ч. 1 ст. 110 Цивільного процесуального кодексу України висновок експерта для суду не має заздалегідь встановленої сили і оцінюється судом разом із іншими доказами.

Правила виконання дослідження чітко регламентовані в «Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень».

Орієнтовний перелік питань, які вирішуються експертом під час експертизи:

  • які пошкодження об’єкта виникли внаслідок залиття?
  • яка технічна причина пошкоджень та руйнувань об’єкта нерухомого майна?
  • яка вартість ремонтно-будівельних робіт, проведення яких необхідне для усунення пошкоджень унаслідок затоплення?
  • який розмір завданої матеріальної шкоди об’єкту унаслідок його залиття?

Етап 4. Визначення винних осіб. Наступним для Вас має бути встановлення винних осіб. Не обов’язково ними можуть бути Ваші сусіди, затоплення може відбутися і з вини експлуатаційної організації (ЖЕКу, ОСББ), яка обслуговує будинок та внутрішні комунікації в ньому.

Винна сторона визначається за місцем знаходження точки протікання відповідно до точки розподілу, в якій здійснюється передача послуг від виконавця споживачеві. А саме:

  • централізованого опалення – відгалуження від стояків у межах квартири;
  • постачання холодної та гарячої води – після першої водозапірної арматури на відгалуженні від стояка у квартирі споживача;
  • водовідведення – зливний отвір санітарно-технічних приладів;
  • у будинках садибного типу – місце підключення відповідної інженерної мережі будинку до мережі виконавця.

Етап 5. Відшкодування: добровільно чи в судовому порядку. У разі, якщо винуватцем затоплення виявився сусід, перш за все радимо спробувати домовитися особисто.

У випадку, якщо винуватець у залитті квартири, добровільно не відшкодовує збитки, заподіяні затопленням, власнику слід звернутися за захистом своїх прав до суду. Порядок звернення до суду з позовною заявою врегульовано Цивільним процесуальним кодексом України.

Пам’ятайте, що подаючи позов про відшкодування майнової шкоди до сусіда, який затопив Вашу квартиру, слід належним чином довести факт затоплення. Крім того, Ви маєте право вимагати відшкодування і моральної шкоди.

Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів: (03656) 2-10-08, (098) 815-07-37, (099) 938-25-83 з понеділка по п’ятницю з 9.00 год. до 18.00 год., оскільки на період запровадження карантину з метою протидії поширенню коронавірусу COVID-19 в Україні прийом громадян здійснюється в телефонному режимі. Адреса відділу «Дубенське бюро правової допомоги» для листування: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, каб. 212, 213, електронна пошта: dubenske@legalaid.rv.ua.

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.

 

Анатолій Андріюк,

начальник відділу «Дубенське бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь