Щодо аліментів на утримання дружини або чоловіка

Дата: 02.10.2020 07:52
Кількість переглядів: 348

Щодо аліментів на утримання дружини або чоловіка

 

Надавати матеріальну підтримку тому з подружжя, хто її потребує, під час перебування у шлюбі, чи після розлучення, і навіть без наявності спільних дітей, в багатьох країнах світу є нормальною та звичною практикою.

Тому, не дивно, що перше про що питає чоловік, який є громадянином іноземної держави, і планує розлучитись зі своєю українською дружиною в Україні, – скільки мені потрібно платити дружині після розлучення згідно українського законодавства.

І, на жаль, змушені визнати, що є люди, які користуються незнанням інших людей законів України.

Насправді, в українському законодавстві також передбачена низка підстав та умов, за яких у одного з подружжя виникають зобов’язання утримувати іншого під час перебування з ним у шлюбі або ж після розлучення, але ці підстави повинні бути дійсно вагомими та переконливими, та й потребують доказуванню. Підстава – я є домогосподаркою і не маю доходу, не спрацює!

Важливим моментом є те, що законодавство України ставить чоловіка та дружину у рівні умови. Це означає, що матеріальну допомогу чи аліменти, за певних обставин, може отримувати як дружина від чоловіка, так і чоловік від дружини.

До прикладу, якщо чоловік проживає з малолітньою дитиною, яка знаходиться на його утриманні, то він вправі вимагати від колишньої дружини аліменти на утримання їх спільної дитини, та нести з нею рівні витрати щодо утримання дитини.

Якщо чоловіку потрібна матеріальна допомога через те, що він став непрацездатними за час перебування в шлюбі чи протягом одного року після розірвання шлюбу, то в судовому порядку, він може звертатись щодо її стягнення з колишньої дружини.

Наведені приклади свідчать саме про рівність кожного з подружжя перед обставинами, які вказані у законах України та дійсно передбачають право одного з подружжя на утримання іншим, не залежно від статі.

До таких обставин належать: інвалідність, передпенсійний вік, потерпання від насильства чи протиправної поведінки другого з подружжя, вагітність чи утримання спільної малолітньої дитини, чи будь-які інші істотні обставини, за яких людина не мала можливості бути працевлаштована та отримувати дохід на прожив.

Якщо вище перелічені обставини і мали місце в житті одного з подружжя, то дійсно можна звернутися до суду щодо стягнення аліментів з другого з подружжя. Але, всі ці обставини повинні мати доказову базу, і також підлягає доказуванню момент, що той з подружжя, на якого накладаються зобов’язання платити аліменти, має можливість їх оплачувати.

Найбільш поширений випадок стягнення аліментів на чоловіка / дружину, є проживання із спільною дитиною до досягнення нею трьох або шести років. Для стягнення аліментів в цьому випадку не має значення, чи працює такий чоловік / дружина і його / її матеріальне становище. Однак, стягнення аліментів можливе тільки в разі, якщо платник аліментів має можливість надавати матеріальну допомогу. При цьому аліменти присуджуються не стосовно кожної дитини, а в залежності від встановлення самого факту необхідності додаткового утримання дружини / чоловіка.

У всіх інших, звичайних обставинах, коли один з подружжя не працював чи не працює по власній волі, дітей спільних не виховує і за хворими членами сім’ї не доглядає, є цілком здоровим та працездатним, то будь–які надані їй/йому матеріальні виплати зі сторони іншого з подружжя можуть відбуватись тільки за його особистим бажанням.

До прикладу, коли дружина не згідна з рішенням чоловіка не надавати їй кошти, дружина має право звернутись до суду, але вона повинна бути готова до надання пояснень у суді, чому саме чоловік зобов’язаний їй давати гроші.

Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів: (03656) 2-10-08, (098) 815-07-37, (099) 938-25-83 з понеділка по п’ятницю з 9.00 год. до 18.00 год., оскільки на період запровадження карантину з метою протидії поширенню коронавірусу COVID-19 в Україні прийом громадян здійснюється в телефонному режимі. Адреса відділу «Дубенське бюро правової допомоги» для листування: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, каб. 212, 213, електронна пошта: dubenske@legalaid.rv.ua.

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.

 

Анатолій Андріюк,

начальник відділу «Дубенське бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь