Пошук

Відбулося освячення відновленої повстанської могили в урочищі "Заброддя"

Дата: 12.10.2020 13:56
Кількість переглядів: 590

Вчора, в урочищі «Заброддя», на межі Рівненської та Тернопольської областей відбулися поминальні заходи та освячення відновленої повстанської могили. Могилу воїна УПА Андрія (на жаль прізвище невідоме) віднайшли, облагородили, встановили хрест місцеві краєзнавці з Старої Миколаївки та Смиги на чолі з Анатолієм Василюком, який вже довгий час займається краєзнавчою роботою, що пов’язана з дослідженням історії УПА на наших теренах.

Про самого ж повстанця Андрія у своєму дописі пише Марія Метелюк:

«Родом він був із с. Верба, що нині належить до Дубенського району, а переховували його, пораненого, жителі с. Мала Андруга Кременецького району. Про це сьогодні розповіла жителька с. Мала Андруга пані Любов Загоруйко. Саме її мама Надія виходжувала пораненого бійця, переховуючи його у схроні. Лікувала сироваткою, але застій в легенях спричинив смерть вояка. Тоді надійні друзі Андрія, серед яких був і Петручок Андрій із Бущі, вирішили поховати свого побратима в лісі. Лише, коли Україна стала незалежною, то Петручок Андрій (який помер у 2015 році) по особливих деревах допоміг відшукати могилу свого товариша. У 1992 році вперше було встановлено дубовий хрест і відправлено панахиду за героєм України. Тоді це зробили спільно священик церкви с. Шепетин (отець Іван) та священик церкви с. Мала Андруга (о. Василь). Були і хресні ходи до цієї могили, як згадував отець Василь, жителів цих двох сіл».

Панахиду відправили отець Василь із Малої Андруги, отець Андрій із Лішні,  отець Андрій із Шепетина та хористи Малої Андруги. Також на заході був присутній ветеран російсько-української війни Андрій Біндас.

Щиро дякуємо нашим землякам-краєзнавцям за те, що відроджуєте забуте, нагадуєте про минуле, героїчне минуле українського народу, наших земляків, їхній подвиг та жертву абивони були збережені та закарбовані у пам'яті поколінь.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь