На шляху до продуктивної співпраці, — WWF-Україна провів серію тренінгів для Смизької територіальної громади та Дубенського лісгоспу

Дата: 03.02.2021 12:09
Кількість переглядів: 514

 

Стале лісове господарство це лісокористування, що не виснажує ліси, сприяє збереженню особливо цінних лісових ділянок і біорізноманіття, дає прибуток місцевим громадам та державі. Це те лісове господарство, яке збалансовано враховує екологічні, соціальні та економічні аспекти.

 

Одним з наріжних каменів впровадження сталого лісового господарства є залучення громад до управління лісами. Саме їх участь є надзвичайно важливою, оскільки  допомагає врахувати екологічні та соціальні аспекти в процесі прийняття рішень.

 

Але часто, громади не знають про те, які можливості участі та впливу вони мають в лісовій галузі або користуються ними не повною мірою. Саме тому WWF-Україна розпочав серію тренінгів для територіальних громад та лісових господарств в рамках проєкту “Нарощування потенціалу місцевих громад щодо захисту лісів, як крок до стійкого управління лісами”. На тренінгах експерти надають навички користування реальними інструментами участі, та пояснюють, як шляхом конструктивного діалогу, лісгоспу та громаді налагодити відносини й побудувати взаємовигідну співпрацю для забезпечення ведення лісового господарства на засадах сталості.

 

“Ми часто стикаємо з ситуацією, коли між лісгоспом та громадою напружені відносини через природоохоронні чи соціальні ініціативи, наприклад, через попередження рубок у цінних лісах ягідниках, грибних місцях, місцях рекреації тощо. Поліпшення співпраці між лісовими підприємствами та місцевими громадами, принесе користь обом сторонам: місцеві жителі зможуть захищати цінні для них ліси, а лісові господарства  ефективно та активно залучати громади, тим самим зменшувати рівень напруженості”, зазначив Михайло Богомаз, керівник проєкту “Нарощування потенціалу місцевих громад щодо захисту лісів, як крок до стійкого управління лісами”.

 

1-3 лютого 2020 року, Смизька територіальна громада та Дубенський лісгосп стали першою пілотною територією, де відбулася серія тренінгів. Впродовж навчання учасники  від громад дізналися про сучасні інструменти участі, такі як: FSC-аудити, процедуру оцінки впливу на довкілля, лісовпорядкування, процес створення об’єктів ПЗФ. Експерти розказали, які особливості лісового господарства в Україні та пояснили, як перевірити законність рубок, запобігти рубці у ягідниках, історично важливих місцях чи лісах відпочинку місцевого населення та надали інструменти вирішення конфліктів з лісгоспом та навички ведення переговорів.

 

Голова громади Олександр Федоров зазначив:“Смизька громада багата на ліс, він для нас стратегічний об’єкт, який поповнює бюджет і дозволяє нашим людям використовувати дари природи збирати і чорниці, і малину, і гриби. Наша громада дозріла до того, щоб активно брати участь у питаннях управління і збереження лісу.  Ми налаштовані на те, щоб знайти спільну мову з Дубенським лісгоспом і зберегти ліси для наших нащадків ”

 

Представники лісових господарств отримали знання про важливість природоохоронного та соціального аспекту при управлінні лісами, переваги залучення громад до процесу прийняття рішень, новітні підходи до сталого ведення лісового господарства та основи конфліктології. Головним досягненням навчальної сесії стало розуміння, що співпраця з громадою, це не зайвий клопіт, а взаємовигідний для обох сторін процес.

 

Тренінги реалізовані Всесвітнім фондом природи WWF-Україна в рамках проєкту “Нарощування потенціалу місцевих громад щодо захисту лісів, як крок до стійкого управління лісами”, за підтримки  United States Forest Service.

Фото без описуФото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь