Пошук

Податкова інформує: На Рівненщині надходження єдиного соціального внеску понад 2,6 млрд гривень

Дата: 08.06.2021 14:12
Кількість переглядів: 440

За п’ять місяців 2021 року надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування склали 2 662,8 млн грн, що на 578,8 мільйонів гривень або 27,8% більше ніж за відповідний період 2020 року. Про це повідомив начальник Головного управління ДПС у Рівненській області Віталій Чуй.

Він також зазначив, що податкова служба області  приділяє значну увагу контролю за дотриманням суб’єктами господарювання своєчасної сплати єдиного соціального внеску. Адже своєчасна сплата ЄСВ гарантує громадянам право на соціальний захист, а це – соціальні гарантії на випадок безробіття, нещасних випадків чи професійних захворювань, пенсійне забезпечення та інші виплати.

 

Як змінити  систему оподаткування: строки та алгоритм дій

Фахівці Головного управління ДПС у Рівненській області роз’яснюють,  як відбувається зміна системи оподаткування фізичними особами - підприємцями зі спрощеної на загальну або ж навпаки, а також про перехід з однієї групи платника єдиного податку на іншу групу.

Відповідно до п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платниками єдиного податку першої - третьої груп здійснюється відповідно до п.п. 298.1.1 - 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ.

Згідно абзацу першого п.п. 298.1.1 п. 298.1 ст. 298 ПКУ Для того, щоб обрати або ж перейти на спрощену систему оподаткування суб'єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації заяву про застосування спрощеної системи оподаткування (далі - Заява).

Суб'єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до чинних норм ПКУ, зокрема до п.п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання Заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Зауважимо, що цей суб'єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування лише один раз протягом календарного року.

Якщо платник єдиного податку дотримувався вимог, встановлених ПКУ для обраної ним групи єдиного податку, він може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп платників єдиного податку, шляхом подання Заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу (відповідно до п.п. 298.1.5 п. 298.1 ст. 298 ПКУ).

Зверніть вагу, що у цьому випадку  в платника єдиного податку третьої групи, який також є платником податку на додану вартість, анулюється реєстрація платника податку на додану вартість у порядку, встановленому ПК, у разі обрання ним першої або другої групи чи ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка включає податок на додану вартість до складу єдиного податку.

 

Також зазначимо, що платники єдиного податку першої групи, які у календарному кварталі перевищили обсяг доходу, визначений для таких платників у пункті 291.4 статті 291 ПКУ, з наступного календарного кварталу за Заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку другої або третьої групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування.

Згідно з п.п. 293.8.1 п. 293.8 ст. 293 ПКУ Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

Платники єдиного податку другої групи, які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу, визначений для таких платників у пункті 291.4 статті 291 ПКУ, в наступному податковому (звітному) кварталі за Заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку третьої групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування.

Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу (п.п. 293.8.2 п. 293.8 ст. 293 ПКУ).

Платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи - підприємці), які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу, визначений для таких платників у пункті 291.4 статті 291 ПКУ, до суми перевищення застосовують ставку єдиного податку у розмірі 15 відсотків, а також зобов'язані у порядку, встановленому цією главою, перейти на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ.

Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу (п.п. 293.8.3 п. 293.8 ст. 293).

Щоб відмовитися від спрощеної системи оподаткування суб'єкт господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до контролюючого органу відповідну заяву (п.п. 298.2.1 п. 298.2 ст. 298 ПК).

Головне управління ДПС у Рівненській області
Єдиний соціальний внесок: кого і чому звільнять від сплати ? Народна Правда

Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь