Громада- перша ланка у системі надання соціальних послуг для громадян

Дата: 30.07.2021 16:26
Кількість переглядів: 240

Територіальна громада має стати центром, що виявляє сім’ї, особи, які потребують соціальних послуг, оцінює їхні потреби, надає їм необхідну допомогу, для чого розвиває власну інфраструктуру.

Про це під час стартової зустрічі другої фази проекту «Спільно», який впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та «Українською мережею за права дитини», розповіла заступник генерального директора Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей – керівник експертної групи з питань розвитку системи надання соціальних послуг Міністерства соціальної політики України Оксана Суліма. У зустрічі взяли участь представники 16 територіальних громад Донецької та Луганської областей.

«Громада – перша ланка у системі надання соціальних послуг для громадян, яка наразі вибудовується у країні. На регіональному рівні будуть надаватися складні комплексні соціальні послуги. А Нацсоцслужба як центральний орган забезпечуватиме загальну координацію реалізації політики в Україні та контроль за дотриманням законодавства в сфері надання соціальних послуг», – зазначила вона.

Окрему роль у системі надання соціальних послуг відведено фахівцю із соціальної роботи, який здійснює раннє виявлення вразливих сімей, соціальний супровід сімей з дітьми, що перебувають у складних життєвих обставинах, а також оцінює індивідуальні потреби сім’ї у послугах.

«Ці фахівці безпосередньо в громадах забезпечують соціальну роботу, спрямовану на запобігання виникненню складних життєвих обставин. Вони мають об’єктивно оцінити ситуацію в сім’ї і комплексно підійти до вирішення проблем, залучаючи фахівців інших галузей – освіти, медицини, культури, поліції», - зазначила Оксана Суліма.

Наразі соціальну роботу забезпечують понад 3,5 тис. фахівців. Але такої кількості фахівців недостатньо, щоб забезпечити вчасне виявлення сімей, осіб, які потребують допомоги.

Оксана Суліма зазначила, що Мінсоцполітики надає територіальним громадам інституційну підтримку в організації соціальної роботи. Нещодавно Уряд спростив умови участі громад у пілотному проекті „Розвиток соціальних послуг”. Кожна громада, яка візьме участь у проекті, отримає від держави до 2 млн гривень на рік на запровадження ключових соціальних послуг. Мінсоцполітики ініціює проведення проекту, в ході якого громади отримають комп’ютерне обладнання та транспортні засоби, необхідні для діяльності фахівців із соціальної роботи. Надання громадам технічного забезпечення передбачено проектом „Модернізація системи соціальної підтримки населення України”, який реалізується Мінсоцполітики спільно з Міжнародним банком реконструкції та розвитку.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь