Майнові відносини подружжя

Дата: 10.08.2021 15:14
Кількість переглядів: 514

У житті майже кожної дорослої людини відбувається подія, яка змінює її особисте життя, матеріальне становище та міру відповідальності. Йдеться про створення сім’ї, тому, що крім почуття кохання, яке рухає людьми в даний момент, є ще й матеріальна сторона даної події. Люди переходять по відношенню один до одного в інший статус.

Сімейний кодекс України (аді – СК України) у статті 21 дає поняття шлюбу – це сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Відразу необхідно зазначити, що у цій же ст. 21 СК України встановлено, що проживання однією сім’єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов’язків подружжя.

Після реєстрації шлюбу у подружжя з’являється спільне майно. Згідно ч. 1 ст. 60 СК України майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

Виняток складає майно, зазначене в ст. 57 СК України, тобто не є сумісною власністю подружжя майно: придбане кожним з подружжя до вступу в шлюб; майно придбане в період шлюбу, але на підставі договору дарування, успадкування; майно придбане кожним з них в період шлюбу, але за гроші належать кожному з них особисто; придбане в процесі приватизації; речі індивідуального користування; премії, нагороди; страхові суми.

За загальним правилом вважається, що частки подружжя у спільній сумісній власності рівні, за винятком випадків, які потрібно довести в суді.

Поділ спільного майна подружжя здійснюється за домовленістю між ними, в разі відсутності згоди в судовому порядку. Однак на даний час поділ спільного майна подружжя у судовому порядку досить клопітка справа і без послуг кваліфікованого юриста. При цьому ділити майно, як це не парадоксально треба в натурі, особливо якщо немає згоди з цього питання.

Звернутися до суду з позовною заявою про поділ майна може будь-хто з подружжя. При цьому не обов’язково розривати шлюб.

Таким чином, необхідно розуміти, що створюючи сім’ю особа не просто змінює свій соціальний статус, але вступає в майнові відносини з іншою людиною.

Слід відмітити, що у західних країнах широко поширений інститут шлюбних договорів (контрактів). У нашій державі люди соромляться про це говорити, і укладання шлюбних договорів не має такого поширення. Шлюбний договір допомагає вирішити ряд проблем, вирішення яких в разі його відсутності знаходиться в компетенції суду.

За допомогою шлюбного договору можна вирішити наступні питання: визначити майнові відносини подружжя; майнові права і обов’язки подружжя як батьків; визначити правовий режим майна подарованого подружжю в честь укладення шлюбу; сторони можуть домовитися про нерозповсюдження на майно, придбане в шлюбі, режиму спільної сумісної власності; можна домовиться про можливий розділ майна, в тому числі і в разі розірвання шлюбу та інші майнові питання.

Шлюбний договір не може регулювати особисті відносини подружжя. Шлюбний договір укладається в нотаріальній формі і може бути укладений як до укладення шлюбу, так вже і подружжям. Даний договір вступає в силу з моменту укладення шлюбу, а в разі укладення його між подружжям – в момент нотаріального посвідчення. У шлюбному договорі може бути встановлено, що договір або його окремі положення діють і після розірвання шлюбу.

Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів: (03656) 2-10-08, (098) 815-07-37, (099) 938-25-83 з понеділка по п’ятницю з 8.00 год. до 17.00 год. Адреса відділу «Дубенське бюро правової допомоги» для листування: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, каб. 212, 213, електронна пошта: dubenske@legalaid.rv.ua.

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.

 

Анатолій Андріюк,

начальник відділу «Дубенське бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь