Пошук

П’ять видів підвищення. Кому очікувати на перерахунок пенсій у 2021-му році

Дата: 02.09.2021 16:03
Кількість переглядів: 229

 

У державному бюджеті заплановано 195 мільярдів гривень витрат на Пенсійний фонд у 2021 році. Міністерство соціальної політики повідомляло, що, у 2021 році в Україні заплановано п’ять етапів підвищення пенсій, а їх перерахунки мали початися вже з 1 січня. Наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України Лідія Ткаченко  розповіла деталі підвищення пенсій у новому році.

Експертка наголосила, що не всім пенсіонерам варто розраховувати на п’ятиразове підвищення пенсій.

"Буде 5 видів підвищення, тому що самих підвищень може бути навіть більше. Зокрема прожитковий мінімум та мінімальна зарплата будуть двічі переглядатися. Так, одне з видів підвищень стосується людей, які досягли 65 років і мають 30-35 років стажу. Також буде підвищення прожиткового мінімуму, підвищення для пенсіонерів, які працюють, березнева індексація і додаткова виплата з 1 липня для людей віком 75-80 років. Тобто кожного разу підвищення буде отримувати різна категорія", — пояснила вона.

Експертка зауважила, що хоч цих підвищень дійсно буде багато, але добавка буде незначною — 100, 200 чи 300 гривень.

За словами радника міністра соціальної політики України Миколи Шамбіра, Міністерство соціальної політики підготувало до розгляду Кабінету міністрів також законопроєкт про індексацію пенсій держслужбовцям. Якщо його схвалять, то передадуть до Ради.

 

Етапи підвищення пенсій

Міністерство соцполітики України опублікувало докладний календар підвищення пенсій у 2021 році:

Січень. Підвищення з 2100 до 2400 грн для пенсіонерів у віці від 65 років і при наявності у них страхового стажу 30/35 років і більше (4036 від збільшеної МЗП з 5000 до 6000). Продовження виплати щомісячної доплати до пенсії до 500 грн для осіб віком від 80 років, та мінімальної пенсійної виплати 2600 грн за наявності у них страхового стажу 20/25 років і більше.

Березень. Індексація пенсій з 1 березня (планується в середньому на 11%).

Квітень. Автоматичний перерахунок пенсіонерам, які працюють, з урахуванням заробітної плати в період роботи й набутого стажу роботи.

Липень. Підвищення з 2400 до 2600 грн пенсії для пенсіонерів у віці від 65 років і при наявності у них страхового стажу 30/35 років і більше. Встановлення щомісячної доплати до пенсії до 400 гривень для пенсіонерів віком 75-80 років та мінімальної пенсійної виплати 2500 грн за наявності у них страхового стажу 20/25 років і більше. При досягненні 80 років збільшення щомісячної доплати до пенсії до 500 гривень і мінімальної пенсійної виплати до 2600 гривень при наявності у них страхового стажу 20/25 років і більше. А одиноким пенсіонерам цього віку - до 3342 гривні. Планується підвищення прожиткового мінімуму з 1769 грн до 1854 гривень та збільшення надбавок, підвищень до пенсії (надбавки за понаднормовий стаж, надбавок і підвищень учасникам та інвалідам війни, учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, пенсії за особливі заслуги тощо) збільшення щомісячної допомоги на догляд одиноким пенсіонерам старше 80 років, які потребують стороннього догляду до 742 гривень.

Грудень. Планується підвищення прожиткового мінімуму з 1854 до 1934 гривень та збільшення надбавок, підвищень до пенсії (надбавки за понаднормовий стаж, надбавок і підвищень учасникам та інвалідам війни, учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, пенсії за особливі заслуги тощо)

Що відомо

Розмір середньої пенсії в Україні у 2020 році становить 3410 гривень, що майже на 400 гривень більше, ніж торік.

Мінсоцполітики оприлюднило інформаційний календар підвищень пенсій, які відбудуться наступного року. Згідно з ним, підвищення буде відбуватися у 5 етапів для різних категорій.

Міністерка соціальної політики Марина Лазебна розповіла Суспільному, як будуть змінюватися розміри пенсій для українців наступного року, як держава планує виправляти дисбаланс з надходженнями до пенсійного фонду та видатками і на яку пенсію можуть розраховувати ті, кому сьогодні 35-45 років.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь