Пошук

Куди йдуть кошти громади?

Дата: 02.12.2021 10:49
Кількість переглядів: 725

Приходович Алла Антонівна за рішенням селищної ради №314-1 від 03 серпня 2017 року була затверджена на посаду заступника селищного голови з 2 двомісячним випробувальним терміном, розпорядженням селищного голови від 09.10.2017 № 60 прийнята на посаду заступника селищного голови з 10.10.2017 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 56 Закону України «Про запобігання корупції» та п. 1 Порядку № 171 при прийнятті на роботу Приходович А. А. повинна була пройти процедуру спеціальної перевірки, через те, що посада заступника селищного голови передбачає зайняття відповідального або особливо відповідального становища. Але відносно Приходович Алли Антонівни в 2017 році не було ініційовано проведення спеціальної перевірки.

Рішенням Смизької селищної ради восьмого скликання «Про діяльність заступника селищного голови Приходович А. А.» № 1817 від 10.03.2020 року, була звільнена з посади заступника селищного голови 10.03.2020 року, з підстав, передбачених ст. 51 Закону України «Про місцеве самоврядування».

Рішенням Рівненського окружного адміністративного суду від 02 лютого 2021 – адміністративний позов Приходович А.А. до Смизької селищної ради  про скасування рішення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку – залишено без задоволення.

Постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 14 липня 2021 року - рішення Рівненського окружного адміністративного суду від 02 лютого 2021 року скасовано.

Постановлено: рішення Рівненського окружного адміністративного суду від 02 лютого 2021 року в адміністративній справі № 460/5891/20 скасувати.

Позов Приходович А.А. задовольнити.

Визнати протиправним і скасувати рішення Смизької селищної ради Дубенського району Рівненської області «Про діяльність заступника селищного голови Приходович А.А.» № 1871 від 10 березня 2020 року.

Поновити Приходович А.А. на посаді заступника селищного голови Смизької селищної ради Дубенського району Рівненської області з 11 березня 2020 року.

Стягнути зі Смизької селищної ради Дубенського району Рівненської області на користь Приходович А.А. середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 11 березня 2020 року по 14 липня 2021 року.

Додатковою постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду 13 жовтня 2021 року в адміністративній справі № 460/5891/20 за позовом Приходович А.А. до Смизької селищної ради Дубенського району Рівненської області про визнання протиправним і скасування рішення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, визначено розмір середнього заробітку за час вимушеного прогулу за період з 11 березня 2020 року по 14 липня 2021 року, що підлягає стягненню зі Смизької селищної ради Дубенського району Рівненської області на користь Приходович А.А., в сумі 188 976 (сто вісімдесят вісім тисяч дев`ятсот сімдесят шість) гривень 85 копійок, без утримання податків й інших обов`язкових платежів.

Згідно платіжного доручення №389 від 23 листопада 2021 року, на виконання Постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду від 14 липня 2021 року, Приходович А. А. виплачено середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 11 березня 2020 року по 14 липня 2021 року, в сумі 188976 (сто вісімдесят вісім тисяч дев`ятсот сімдесят шість) гривень 85 копійок, без утримання податків й інших обов`язкових платежів.

Щодо виконання постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду від 14 липня 2021 року в частині поновлення позивача Приходович А.А. на посаді заступника селищного голови, Смизькою селищної радою було подано заяву про роз’яснення щодо порядку виконання даної постанови суду, адже відповідно до ст. 10 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», прийняття на службу в органи місцевого самоврядування на посади заступників сільського, селищного, міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті ради здійснюється шляхом затвердження відповідною радою.

Відповідно до частини 1 статті 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчим органом сільської, селищної, міської районної у місті (у разі її створення) ради є виконавчий комітет ради, який утворюється відповідною радою на строк її повноважень. Після закінчення повноважень ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті ради її виконавчий комітет здійснює свої повноваження до сформування нового складу виконавчого комітету.

Відповідно до ч. З статті 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчий комітет ради утворюється у складі відповідно сільського, селищного, міського голови, районної у місті ради - голови відповідної ради, заступника (заступників) сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті ради, керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету, а також керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, інших осіб.

Так, як зазначалося вище, заступник селищного голови входить до складу виконавчого комітету ради відповідно до ч. З ст. 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», тому їх звільнення відбувається у день сформування нового складу виконавчого комітету, адже ЗНОВУ Ж ТАКИ згідно з ч. 1 статті 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчий комітет ради утворюється відповідною радою на строк її повноважень. Отже, підставою для звільнення заступника селищного голови буде рішення ради про сформування нового складу виконавчого комітету.

Враховуючи, що 25 жовтня 2020 року на території Смизької селищної ради Дубенського району Рівненської області відбулися вибори до місцевої ради, а 13 листопада 2020 року набув повноважень новообраний селищний голова, за пропозицією якого, згідно рішення Смизької селищної ради від 13 листопада 2020 року №13 «Про утворення виконавчого комітету Смизької селищної ради та затвердження його персонального складу» було сформовано кількісний та персональний склад, що свідчить про те, що в день утворення нового виконавчого комітету, припинилися повноваження у попереднього складу виконавчого комітету, куди як зазначає Восьмий апеляційний адміністративний суд де- юре входила і позивачка Приходович А.А., за посадою заступник селищного голови.

Таким чином, повноваження Приходович А. А. МАЛИ Б ДЕ-ЮРЕ ПРИПИНИТИСЬ 13 листопада 2020 року при формуванні нового складу виконавчого комітету на підставі ч. 1 статті 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та рішення Смизької селищної ради від 13 листопада 2020 року №13 «Про утворення виконавчого комітету Смизької селищної ради та затвердження його персонального складу», згідно якого позивачка Приходович А.А. не ввійшла до складу новоутвореного виконавчого комітету після місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

При цьому, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» не визначено процедуру поновлення на посаді заступника селищного голови.

Ухвалою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 18 жовтня 2021 року Смизькій селищній раді Дубенського району Рівненської області в задоволенні заяви про роз`яснення постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду від 14 липня 2021 року відмовлено.

Листом №3113/03-15 від 24 листопада 2021 року, Смизька селищна рада повторно звернулась до Восьмого адміністративного суду з проханням роз’яснити резолютивну частину постанови Восьмого адміністративного суду від 14 липня 2021 винесеній у справі щодо виконання в частині поновлення позивача Приходович А.А. на посаді заступника селищного голови.

При цьому слід зазначити, що основною конституційною засадою судочинства є обов’язковість судового рішення (п. 9 ч. 2 ст. 129 Конституції України.

Вказані конституційні положення знайшли своє продовження у Кодексі адміністративного судочинства України (КАС України), інших процесуальних кодексах, а також у Законі України «Про судоустрій і статус суддів». Так, ст. 2, ч. 2 ст. 14 КАС України та ч. 2 ст. 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» регламентовано, що судові рішення, які набрали законної сили, є обов'язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об'єднаннями на всій території України.

Враховуючи вищевикладене, зважаючи, що посада заступника селищного голови затверджується відповідною радою за пропозицією селищного голови, тому беручи до уваги правові гарантії та виключну компетенцію місцевої ради як виборного колегіального органу місцевого самоврядування на формування виконавчого комітету та основні принципи служби в органах місцевого самоврядування, питання як Смизькій селищній раді виконати вищезазначену постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду в частині поновлення Приходович А.А. на посаді заступника селищного голови досі не роз’яснено.

 

Рішення суду (pdf)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь