Пошук

Відповідальність за продаж та розпивання алкогольних напоїв неповнолітніми!

Дата: 02.02.2022 11:57
Кількість переглядів: 801

 

В даний час розпивання алкогольних та слабоалкогольних напоїв неповнолітніми є дуже актуальною темою, адже за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я Україна займає перше місце серед досліджених країн світу по вживанню дітьми та підлітками алкоголю та куріння. Однією з причин є недотримання законодавства продавцями зазначеної групи товарів, їх легковажне ставлення до заборони продажу алкогольних та тютюнових виробів неповнолітнім.  

Служба у справах дітей Смизької селищної ради повідомляє, що відповідно до ст. 15-3 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» заборонено продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння особам, які не досягли 18 років.

Шановні підприємці, продавці!

Неухильно дотримуйтеся чинного законодавства, не здійснюйте продаж алкогольних та тютюнових виробів ДІТЯМ!

Продавець такої продукції зобов’язаний отримати від покупця, який купує пиво (крім безалкогольного), алкогольні напої, слабоалкогольні напої, вина столові або тютюнові вироби, паспорт або інші документи, які підтверджують вік такого покупця, якщо у продавця виникли сумніви щодо досягнення покупцем 18-річного віку.

У разі відмови покупця надати такий документ продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових або тютюнових виробів такій особі забороняється.

За продаж неповнолітнім алкоголю та тютюну до суб’єкта господарювання застосовується штраф та анульовується ліцензія на продаж алкогольних та тютюнових виробів, працівник, який безпосередньо продав заборонений товар підліткові, притягується до адміністративної відповідальності та сплачує штраф.

Зокрема, частина друга статті 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення за продаж алкогольних напоїв і тютюнових виробів неповнолітнім встановлює відповідальність у вигляді штрафу від чотирьохсот до восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У грошовому еквіваленті ця сума становить від 6800 до 13600 гривень.

Дещо інша відповідальність передбачена Законом України від 19.12.1995 № 481/95-ВР "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та  тютюнових виробів". Зокрема, відповідно до частини другої статті 17 за таке порушення застосовується штраф у розмірі 6800 гривень.

Шановні батьки!

Знайте коло знайомих та друзів своїх дітей, володійте інформацією щодо місця їх перебування у вечірній час. Не забувайте про те, що:

- якщо неповнолітньому не виповнилось 16 років, то за розпивання ним спиртних напоїв у громадських місцях і появу в громадських місцях у п'яному вигляді, правоохоронцями складається протокол на його батьків за ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей». Після чого батьків підлітка - правопорушника чекає суд, який розглядає такі протоколи і, відповідно, виносить рішення про покарання. Штраф, як правило, від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Іноді обмежуються попередженням

- якщо ж дитині від 16 до 18 років, то за розпивання спиртних напоїв на вулиці, стадіоні, у сквері, парку, усіх видах громадського транспорту і за появу в нетверезому стані в громадських місцях,  правоохоронцями складається протокол на неповнолітнього за  ст.178 КУпАП «Розпивання спиртних напоїв у громадських місцях і поява в громадських місцях у п'яному вигляді». Таке правопорушення тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також, за вчинення незначних проступків у віці від 16 до 18 років до неповнолітнього можуть бути застосовані такі заходи впливу як: зобов’язання публічно або в іншій формі попросити вибачення, попередження, догана або сувора догана, передача неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, чи під нагляд педагогічного або трудового колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.

Варто знати й те, що доведення неповнолітнього до стану алкогольного сп’яніння батьками неповнолітнього, особами, які їх замінюють, або іншими особами – тягне за собою накладення штрафу.

Однією з головних причин, які призвели до вживання алкоголю та тютюнопаління у дитячому віці є наслідування дітьми способу життя батьків та звичок оточуючих людей, хибне бажання таким чином виглядати доросліше. Тому, насамперед варто батькам починати з себе, адже все, що дитина робить, вона черпає з сім’ї.

Алкоголізм – це хвороба розуму, душі і тіла водночас. Наша біда полягає в тому, що алкоголізм в Україні молодшає з кожним роком. Сьогодні він уже з дитячим обличчям. Давайте подбаємо разом про здорове майбутнє наших дітей!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь