Аліменти від держави: розмір і порядок виплат

Дата: 09.02.2022 10:06
Кількість переглядів: 309

У наш час дуже багато сімей розлучаються, після чого доводиться вирішувати питання з ким із батьків буде жити дитина або діти, якщо їх декілька. А далі традиційно виникає питання щодо призначення аліментів. Таким чином, з одного з батьків, з яким не проживає дитина (діти) стягуються аліменти. Оптимальною є ситуація, коли один з батьків (платник аліментів) сумлінно і відповідально ставиться до свого обовязку щодо матеріального забезпечення своїх дітей. Однак досить часто трапляються випадки, коли колишні чоловік/дружина ухиляються від сплати грошових коштів всіма можливими шляхами. Так що робити в таких випадках? Де віднайти достатньо коштів для нормального забезпечення і розвитку дитини? Деякі громадяни вже чули інформацію щодо допомоги від держави, але все ж є і ті, у яких виникають питання: «Чи правда, що аліменти платитиме держава?» Дубенське бюро правової допомоги в цій консультації пропонує актуальну інформацію про аліментів від держави в 2021 році.

В яких випадках аліменти платить держава?

Обовязок по утриманню дитини, статтею 181 Сімейного кодексу України (далі - СКУ), покладається на її батька і матір. У частині 8 цієї статті зазначено, що в деяких випадках ухилення від сплати аліментів одним з батьків, дитині може призначатися тимчасова допомога від держави з урахуванням матеріального стану сімї. Такі виплати здійснюються з Державного бюджету України.

Порядок призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2006 року № 189 (зі змінами станом на 21 квітня 2021 року), передбачає такий вид тимчасової допомоги дитині у віці до 18 років у разі, коли:

  • відомості про одного з батьків (платника аліментів), які внесено до Єдиного реєстру боржників у зв’язку з несплатою ним аліментів;

  • стосовно одного з батьків здійснюється кримінальне провадження або він перебуває на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним, а також перебуває на строковій військовій службі;

  • місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.

Розмір такої допомоги дорівнює різниці між 50% прожиткового мінімуму для дитини і середньомісячним доходом сімї в розрахунку на 1 особу за останні півроку.

Як оформити аліменти від держави?

Заяви з необхідними документами для призначення тимчасової допомоги (далі - заяви з необхідними документами) приймаються від громадян органами соціального захисту населення. З 1 січня 2021 р. заяви з необхідними документами приймаються від громадян органами соціального захисту населення районних держадміністрацій лише у разі надіслання їх поштою або в електронній формі.

Для призначення державних аліментів одному з батьків, який утримує дитину, необхідно надати такі документи:

• заяву про призначення виплат;

• копію свідоцтва про народження дитини;

• декларацію про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сімї);

• документ, що підтверджує підставу для виплат. Так, якщо не виконується рішення суду про стягнення аліментів, то надається виконавчий документ і довідка з Державної виконавчої служби про ухилення від сплати аліментів боржником; якщо один з батьків, який повинен сплачувати аліменти, перебуває на примусовому лікуванні або до нього здійснюється кримінальне провадження - довідка з відповідного закладу; якщо неможливо встановити місце проживання/перебування боржника - довідка з Міністерства внутрішніх справ про даний факт.

Аліменти призначаються кожні 6 місяців, починаючи з моменту звернення. На прийняття рішення про виплату або про відмову в призначенні виплат надається 10 календарних днів з моменту отримання всіх документів.

Як отримати аліменти від держави?

Порядок нарахування аліментів від держави передбачено в п.п. 7-11 Постанови Кабінету Міністрів України № 1101 «Деякі питання виплати державної соціальної допомоги» від 24.12.2019 р.

Здійснюється це в наступні етапи:

  1. Структурний підрозділ органу соціального захисту до 8 числа місяця подає інформацію про Вашу заявку про оформлення (переоформлення) виплати на поточний місяць або до 25 числа, якщо це виплати на наступний місяць.

  2. Регіональній орган соціального захисту протягом 2 робочих днів подає цю інформацію до Міністерства соціальної політики.

  3. Міністерство соціальної політики виділяє грошові кошти за заявкою на регіональний орган соціального захисту протягом 3 робочих днів.

  4. Регіональний орган соціального захисту перераховує гроші структурному підрозділу протягом наступного робочого дня.

  5. Структурний підрозділ перераховує гроші Вам на рахунок або на відділення Укрпошти за місцем проживання протягом 2 робочих днів.

  6. Фактичне отримання грошей у відділенні Укрпошти або зняття з рахунку.

Підстави для припинення виплат

Пункт 10 вищезгаданого Порядку, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 189, визначає такі підстави припинення виплати тимчасової допомоги:

  1. встановлення місця проживання (перебування) особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду;

  2. виявлення обставин, що свідчать про можливість одного з батьків утримувати свою дитину;

  3. досягнення дитиною 18-річного віку;

  4. виконання в повному обсязі зобов’язань одного з батьків щодо сплати аліментів у разі виїзду на постійне місце проживання за кордон;

  5. влаштування дитини до відповідної установи (закладу) на повне державне утримання;

  6. скасування або визнання усиновлення недійсним;

  7. усиновлення дитини (чоловіком матері або дружиною батька);

  8. відмова від стягнення аліментів;

  9. добровільне виконання рішення суду особою, зобов’язаною сплачувати аліменти;

  10. скасування в установленому законодавством порядку рішення суду щодо стягнення аліментів;

  11. смерть дитини, якій була призначена тимчасова допомога;

  12. смерть одного з батьків, зобов’язаного сплачувати аліменти, або визнання його в установленому порядку безвісти відсутнім чи оголошення померлим;

  13. позбавлення в установленому порядку одного з батьків, який утримує дитину, батьківських прав;

  14. відібрання дитини від одного з батьків, який утримує дитину, без позбавлення батьківських прав;

  15. встановлення над дитиною опіки чи піклування;

  16. сплата аліментів одним з батьків.

Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів: (03656) 2-10-08, (098) 815-07-37, (099) 938-25-83 з понеділка по п’ятницю з 8.00 год. до 17.00 год. Адреса сектору «Дубенське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для листування: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, каб. 212, 213, електронна пошта: dubenske@legalaid.rv.ua.

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.

 

Анатолій Андріюк,

завідувач сектору «Дубенське бюро правової допомоги»

відділу безоплатної правової допомоги Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь