Пошук

Податкова інформує:

Дата: 09.02.2022 14:42
Кількість переглядів: 331

Порушення проведення розрахункових операцій через РРО встановили податківці Рівненщини

Працівниками ГУ ДПС у Рівненській області в ході проведення фактичної перевірки в одному із торгівельних закладів Березнівщини, що належить фізичній особі – підприємцю, було встановлено непроведення розрахункових операцій через РРО, порушення використання режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД для підакцизних товарів, неведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації та реалізація алкогольних напоїв з ознаками підробки марок акцизного податку на алкогольних напоях.

За результатами перевірки алкогольна продукція з ознаками підробки марок акцизного податку була вилучена працівниками ГУ Нацполіції у Рівненській області.

За наслідками перевірки до фізичної особи – підприємця  буде застосована фінансова санкція у розмірі 32,5 тис гривень.

Головне управління ДПС у Рівненській області  наголошує, що  споживачі підакцизної продукції мають бути обачними – купувати горілчану і тютюнову продукцію, марковану акцизними марками встановленого зразка, і перевіряти у фіскальному чеку відображену суму акцизного податку.

Перевірити достовірність чеку можна за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check.

 

Внесок роботодавців Рівненщини на соціальні потреби перевищив пів мільярда гривень

На Рівненщині надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за січень  2022 року перевищили 551 млн гривень.

Таким чином, в області сплачено на 84 мільйони гривень єдиного внеску більше проти аналогічного періоду минулого року.

Такий вагомий ріст надходжень переконує, що більшість  суб’єктів господарювання області  – надійні партнери держави в питанні забезпечення бюджетних надходжень, - констатують у Головному управлінні ДПС у Рівненській області.  

«Саме відповідальність роботодавців в питанні нарахування і сплати єдиного внеску – головна передумова стабільних надходжень і, відповідно, соціальних видатків. Наразі в області має місце ріст сплати ЄСВ на 18 відсотків. Це означає, що суб’єкти господарювання Рівненщини переважно повною мірою виконують свої зобов’язання і цим дбають про найманих осіб, які в разі настання страхового випадку матимуть соціальні гарантії від держави», - зазначає заступник начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Надія Друзюк.

У податковій  службі Рівненщини застерігають роботодавців від використання  праці трудових нелегалів. Застосовані штрафні санкції за використання неоформлених належним чином найманих осіб можуть суттєво перевищити зекономлені податки, - звертають увагу в Головному управлінні ДПС у Рівненській  області.

 

Закон України № 1914-ІХ: інформація про наявність у фізичної особи податкового боргу не належить до інформації з обмеженим доступом

оловне управління ДПС у Рівненській області інформує, що Верховною Радою України прийнято Закон України від 30 листопада 2021 року № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

Так, в частині удосконалення процедури погашення податкового боргу цей закон містить положення щодо інформування громадськості, платників податків та органів місцевого самоврядування про суми податкового боргу юридичних і фізичних осіб без обмежень щодо поширення даних фізичних осіб.

З метою посилення інформування громадськості, платників податків та органів місцевого самоврядування про суми податкового боргу платників податків Законом № 1914 внесено зміни до п.12.3.3 пункту 12.3 статті 12 та пункту 35.4 статті 35 Податкового кодексу України, відповідно до яких інформація про фізичних осіб, які мають податковий борг, буде надаватись органам місцевого самоврядування для проведення роботи з такими боржниками щодо недопущення росту податкового боргу та забезпечення його погашення, а також щомісячно оприлюднюватись на веб-порталі ДПС у формі відкритих даних (із зазначенням дати народження, прізвища, ім`я, по батькові фізичної особи).

Слід зазначити, що Законом № 1914 внесено також зміни до Законів України від 13 січня 2011 року № 2939-VI «Про доступ до публічної інформації» та від 01 червня 2010 року № 2297-VI «Про захист персональних даних», відповідно до яких не може бути обмежено доступ до інформації про наявність у фізичної особи податкового боргу, а така інформація не належить до інформації з обмеженим доступом.

 

Порядок нарахування податку на нерухомість для нового власника майна

У Головному управлінні ДПС у Рівненській області роз’яснюють, що відповідно до п.п. 266.8.1 пункту 266.8 статті 266 Податкового кодексу України у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника – починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

Статтею 655 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV визначено, що за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов’язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов’язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Договір купівлі-продажу, зокрема житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, крім договорів купівлі-продажу майна, що перебуває в податковій заставі (ст. 657 ЦКУ).

Отже, якщо фізична особа придбала та продала об’єкт нерухомості в межах одного місяця, то за наявності документального підтвердження, що засвідчує перехід прав власності від продавця до покупця (договір купівлі-продажу тощо), податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за такий об’єкт контролюючими органами не нараховується.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь