Пошук

ВСТАНОВЛЕННЯ ОПІКИ / ПІКЛУВАННЯ

Дата: 19.04.2022 08:55
Кількість переглядів: 787

НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ДОКУМЕНТИ: Сімейний кодекс України (статті 243-249); Закон України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», Порядок діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 № 866 ( пункти 40-48); Цивільний кодекс України (статті 60 - 77), Цивільний процесуальний кодекс України.

ОРГАНИ, УПОВНОВАЖЕНІ НА РОЗГЛЯД ПИТАННЯ: орган опіки та піклування за місцем походження (проживання) дитини, або за місцем проживання опікуна (піклувальника), суд (за підсудністю справ відповідно до Цивільно-процесуального кодексу України).

СУБ’ЄКТ, ЩО ІНІЦІЮЄ РОЗГЛЯД ПИТАННЯ: особа, яка бажає влаштувати дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, у свою сім’ю.

ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ, ЩО ПОДАЮТЬСЯ НА РОЗГЛЯД КОМІСІЇ:

ОСОБА, ЯКА ВИЯВИЛА БАЖАННЯ взяти на виховання в сім’ю дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, ПОДАЄ СЛУЖБІ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ЗА МІСЦЕМ СВОГО ПРОЖИВАННЯ (п. 40 постанови Кабінету Міністрів України № 866):

1. Заяву (від подружжя приймається спільна заява, підписана обома подружжями);

2. Довідку про доходи за останні шість місяців або копію декларації про доходи, засвідчену в установленому порядку;

3. Документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

4. Копію свідоцтва про шлюб (для осіб, які перебувають у шлюбі);

5. Довідку про проходження курсу навчання з виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і рекомендацію центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щодо включення кандидатів до єдиного банку

даних;

6. Копію паспорта;

7. Висновок про стан здоров’я заявника, складений за відповідною формою;

8. Довідку від нарколога та психіатра для осіб, які проживають разом із заявниками; довідку про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видану територіальним центром з надання сервісних послуг МВС за місцем проживання заявника;

9. Письмову згоду всіх повнолітніх членів сім’ї, що проживають разом з особою, яка бажає взяти дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, під опіку, піклування, засвідчену нотаріально або написану власноручно в присутності посадової особи, яка здійснює прийом документів, про що робиться позначка на заяві із зазначенням прізвища, ім’я, по батькові, підпису посадової особи та дати.

СТРОК ДІЇ ДОКУМЕНТІВ, зазначених вище, становить ДВАНАДЦЯТЬ МІСЯЦІВ з дати видачі.

ДОДАТКОВИМИ ДОКУМЕНТАМИ МОЖУТЬ БУТИ:

- висновок за результатами оцінки потреб дитини та сім’ї, інформація про здійснення соціального супроводу сім’ї (особи) у разі здійснення такого супроводу (надається Центром надання соціальних послуг);

- зафіксована думка дитини (якщо вона може її висловити) (запитується службою у справах дітей або Центром надання соціальних послуг).

ЗАГАЛЬНЕ ПОНЯТТЯ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ НАД ДІТЬМИ:

ОПІКА ТА ПІКЛУВАННЯ встановлюється З МЕТОЮ забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх та неповнолітніх осіб.

Опіка, піклування встановлюється над дітьми-сиротами і дітьми, позбавленими батьківського піклування, і Є ОДНІЄЮ З СІМЕЙНИХ ФОРМ ВЛАШТУВАННЯ таких дітей (поряд з усиновленням, влаштуванням у прийомну сім’ю чи дитячий будинок сімейного типу).

ОПІКА встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцяти років, ПІКЛУВАННЯ – над дитиною у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

ПОРЯДОК ВСТАНОВЛЕННЯ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ НАД ДИТИНОЮ:

ОПІКА, ПІКЛУВАННЯ над дитиною встановлюється ОРГАНОМ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ, а також СУДОМ у випадках, передбачених частинами 3, 4 статті 60 Цивільного кодексу України. Опіка, піклування над дітьми встановлюється ДО ПОВНОЛІТТЯ ДИТИНИ (якщо батьки померли, покинули дитину, не можуть піклуватись про дитину за станом здоров’я тощо) або НА ВИЗНАЧЕНИЙ ТЕРМІН (батьки відбувають покарання за скоєння злочину, перебувають під слідством тощо).

ВСТАНОВЛЕННЯ ОПІКИ над малолітньою особою або ВСТАНОВЛЕННЯ ПІКЛУВАННЯ над неповнолітньою особою В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ допускається лише у тому випадку, якщо під час розгляду судом будь-якої пов’язаної з дитиною справи стане відомо, що дитина позбавлена батьківського піклування. У всіх інших випадках встановлення опіки або піклування над особою, яка має статус дитини, відбувається ЗА РІШЕННЯМ ОРГАНУ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ.

З ПИТАНЬ ВСТАНОВЛЕННЯ опіки та піклування потрібно звертатись ДО ОРГАНУ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ за місцем проживання дитини або особи, яка виявила бажання стати опікуном, піклувальником.

СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ за місцем проживання особи, яка виявила бажання взяти на виховання в сім'ю дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування:

- ПРИЙМАЄ документи (вказані у Переліку);

- РЕЄСТРУЄ осіб у журналі обліку потенційних опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, що ведеться за відповідною формою;

- ВНОСИТЬ відомості про осіб до єдиного банку даних;

- протягом 10 днів після отримання заяви СКЛАДАЄ АКТ обстеження житлово-побутових умов, який додається до документів;

- ГОТУЄ ВИСНОВОК про доцільність (недоцільність) встановлення опіки, піклування та відповідність її/його інтересам дитини.

ОПІКУНОМ, ПІКЛУВАЛЬНИКОМ призначається переважно особа, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов’язки опікуна чи піклувальника.

Згідно статті 244 Сімейного кодексу України, ОПІКУНОМ, ПІКЛУВАЛЬНИКОМ ДИТИНИ може бути ЗА ЇЇ ЗГОДОЮ ПОВНОЛІТНЯ ДІЄЗДАТНА особа. При призначенні дитині опікуна або піклувальника органом опіки та піклування ВРАХОВУЮТЬСЯ особисті якості особи, її здатність до виховання дитини, ставлення до неї, а також бажання самої дитини.

У РАЗІ призначення опікуна, піклувальника ВРАХОВУЄТЬСЯ БАЖАННЯ дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. БЕСІДА З ДИТИНОЮ проводиться ПРАЦІВНИКОМ служби у справах дітей з урахуванням її віку, обставин, за яких вона втратила батьківське піклування, не принижуючи гідність дитини та осіб, які виявили бажання взяти її під опіку, піклування.

РІШЕННЯ ПРО ВСТАНОВЛЕННЯ опіки, піклування ПРИЙМАЄТЬСЯ У МІСЯЧНИЙ СТРОК після подання заяви і документів до служби у справах дітей.

Згідно з п. 39 постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 ОСОБИ, в сім’ї яких влаштовуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, ЗОБОВ’ЯЗАНІ ПРОЙТИ КУРС НАВЧАННЯ з проблем виховання таких дітей в центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

РОДИЧІ, в яких проживає дитина-сирота або дитина, позбавлена батьківського піклування, що мають намір взяти її під опіку, піклування, КУРС НАВЧАННЯ НЕ ПРОХОДЯТЬ.

ОСОБИ, ЯКІ ЗАПРОШУЮТЬСЯ НА ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ: особа (особи), яка бажає взяти дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, у свою сім’ю, дитина, яка може висловити свою думку, інші особи, свідчення яких можуть бути корисні в процесі розгляду відповідного питання.

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ: якщо на опікунство претендує декілька осіб, то перевага надається родичам дитини (незалежно від місця проживання); сім’ї, в якій дитина проживала на момент виникнення питання про встановлення опіки (піклування).

ФІНАЛЬНИЙ ДОКУМЕНТ: оформляється ПРОТОКОЛ, витяг з якого використовується службою у справах дітей для підготовки ПРОЄКТУ РІШЕННЯ органу опіки та піклування або висновку органу опіки та піклування до суду про встановлення опіки (піклування).

ЯКЩО ДИТИНА постійно проживає у закладі охорони здоров'я, навчальному або іншому дитячому закладі, ФУНКЦІЇ ОПІКУНА ТА ПІКЛУВАЛЬНИКА щодо неї ПОКЛАДАЮТЬСЯ на АДМІНІСТРАЦІЮ цих ЗАКЛАДІВ (стаття 245 Сімейного кодексу України).

У РАЗІ встановлення опіки, піклування над дитиною, яка перебуває у закладі для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ разом з адміністрацією закладу ЗАБЕЗПЕЧУЄ ПЕРЕДАЧУ ДИТИНИ на виховання опікуну, піклувальнику і відрахування її із закладу ПРОТЯГОМ 15 ДНІВ після прийняття рішення про встановлення опіки, піклування.

ВСТАНОВЛЕННЯ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ НЕ ПРИПИНЯЄ права дитини на отримання пенсії, аліментів, відшкодування шкоди у зв'язку з втратою годувальника та інших соціальних виплат, призначених дитині відповідно до законів України, а також права власності дитини на ці виплати.

Орган опіки та піклування КОНТРОЛЮЄ умови утримання, виховання, навчання дитини, над якою встановлено опіку або піклування (стаття 246 Сімейного кодексу України).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь