Пошук

Відповідальність особи за дії або бездіяльність, вчинені під примусом

Дата: 11.10.2022 14:23
Кількість переглядів: 325

На сьогоднішній день не втрачає своєї актуальності питання відповідальності особи за вчинення протиправних дій або бездіяльності під примусом, тобто всупереч її волі.

Однією з таких обставин є вчинення кримінально протиправного діяння під впливом фізичного або психічного примусу, що визначено статтею 40 Кримінальним Кодексом України (далі – КК України).

Відповідно до ч. 1 статті 40 КК України не є злочином дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками. В даній статті розглядаються два види примусу: фізичний та психологічний.

Фізичний примус полягає у насильницькому впливі на особу, який виражається нанесенням тілесних ушкоджень, побоїв, позбавленні волі та катуванням…

Психологічний примус – вплив на особу реальної погрози застосування до неї або її сім’ї насильницьких дій чи спричинення іншої шкоди. Мета як фізичного так і психологічного примусу полягає в тому, щоб будь-якими методами досягти мети, а саме домогтися заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам. 

Примус за своєю реальністю і небезпечною силою викликає у людини, до якої він був застосований, неможливість вільно керувати своїми діями.

Основними ознаками примусу є 1) вчинення особою діяння, яке передбачено законом як злочин; 2) таке діяння було вчинене з примусу з боку іншої особи; 3) примус (фізичний або психічний) особи до заподіяння нею шкоди за своєю силою впливу і небезпекою застосування позбавляє особу вільної можливості керувати своїми діями. 

Тобто, якщо особа стає в руках злочинця знаряддям злочину, відповідальність в такому випадку буде нести особа , яка здійснювала примус.  

Разом з тим, відповідно до ч. 2 ст. 40 КК України питання про кримінальну відповідальність особи за заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам, якщо ця особа зазнала фізичного примусу, внаслідок якого вона зберігала можливість керувати своїми діями, а також психічного примусу, вирішується відповідно до положень ст. 39 КК України.

Вчинення злочину під впливом погрози або примусу за відсутності вищезазначених умов має розглядатися як обставина, що помякшує покарання (п. 6 ч. 1 ст. 66 КК).

Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів: (03656) 2-10-08, з понеділка по п’ятницю з 8.00 год. до 17.00 год. Адреса сектору «Дубенське бюро правової допомоги» для листування: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, каб. 212, 213, електронна пошта: dubenske@legalaid.rv.ua.

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь