ОГОЛОШЕННЯ!

Дата: 29.12.2022 09:40
Кількість переглядів: 274

 

 

Шановні жителі: смт. Смига; с. Буща; с. Мартинівка; с. Нова Миколаївка; с. Голуби; с. Шепетин; с. Стара Миколаївка, с. Студянка; с. Берег; с. Комарівка; с. Миньківиі; с. Сапанівчик; с. Туря; с. Онишківці.

В лютому 2023 року КП «Комунальник» Смизької селищної ради розпочинає роботу з централізованого збору  твердих побутових відходів-ТПВ на території населених пунктів Смизької територіальної громади.

Передбачено, що КП «Комунальник» за індивідуальними зверненнями громадян додатково буде надавати платні послуги з утилізації інших відходів:

  1. Викачка рідких відходів;
  2. Вивіз будівельних відходів;
  3. Вивіз органічних відходів;
  4. Подрібнення гілля дерев та кущів.

Станом на сьогодні, згідно рішення виконавчого комітету Смизької селищної ради від 08.10.2021 року, тариф за збір ТПВ складає 33,20 грн. з особи за місяць, водночас заплановано провести коригування тарифу з 01.07.2023 року (за фактичними показниками та врахувавши фактичну кількість проживаючих в домогосподарстві).

З метою покращення санітарного стану та благоустрою нашої громади, ліквідації стихійних сміттєзвалищ, забруднення лісів та навколишнього середовища, а також для виконання умов вступу України до Європейського Союзу, за кошти місцевого бюджету було придбано сміттєвоз Ford об’ємом 15 м . Це дає змогу організувати збір твердих побутових відходів в усіх населених пунктах громади. Станом на сьогодні відбувається розробка маршрутів.

Згідно з ч.1 ст. 25 Закону України «Про житлово - комунальні послуги», споживачі зобов'язані укласти договір про поводження з побутовими відходами з особою, визначеною у встановленому законом порядку.

Згідно п.7.8. «Правил благоустрою території населених пунктів Смизької територіальної громади», затверджених рішенням сесії від 16.09.2022 року №1515, забезпечення чистоти і порядку в Смизькій територіальній громаді, відсутність договору на вивезення побутових відходів та створення несанкціонованих сміттєзвалищ тягне за собою відповідальність згідно із чинним законодавством.

Відповідальність передбачена ст.152 КУпАП - Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів, що тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності - від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Випереджуючи окрему категорію громадян, яка «спалює» сміття, наголошуємо: відповідно до закону України “Про відходи” спалювання побутових відходів дозволяється лише на спеціально призначених для цього підприємствах чи об’єктах та лише на енергетичні цілі з метою одержання теплової та/або електричної енергії. Крім того, відповідно до «Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17 03 ^011 року забороняється спалювати побутові відходи на об’єктах благоустрою” До таких об’єктів належать території загального користування, парки сади сквери, кладовища, прибудинкові території та інше. Отже, будь-яке самовільне спалювання побутових відходів, що здійснюється не у спеціально відведених місцях є заборонене законодавством.

Також зазначаємо, що у випадку, коли ви бачите як хтось засмічує територію громади, просимо вас вертатись до поліцейських офіцерів Смизької громади - майора поліції -ПРИСТУПИ Віктора та капітана поліції КОХАНЦЯ Романа, за номером телефону +38 (093) 68 88 283,  +38 (099) 92 33 101, або писати на e-mail: pristupa-v@ukr.net. Поліцейські офіцери спільно з відповідальними за охорону навколишнього середовища посадовими особами селищної ради виїжджають на місце та складають протоколи порушення правил благоустрою.

Договір на вивезення твердих побутових відходів можна укласти безпосередньо з надавачем послуги: КП «Комунальник» Смизької селищної ради за адресою: вул. Заводська, 1 в смт Смига з 8.00 до 17.00 год. тел для довідок: (093) 303-06-44 Віра ПІЛЬГАНСЬКА.

Для заключення договорів на вивезення твердих побутових відходів при собі мати:

  • для фізичних осіб - паспорт, ідентифікаційний код, довідка про склад зареєстрованих.
  • для юридичних осіб - виписку з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, технічний паспорт на приміщення.

При виникненні будь-яких запитань, наприклад, потрібно скоригувати кількість осіб за певним місцем проживання або виникла потреба уточнити іншу інформацію, можете звертатися за телефоном: (093) 303-06-44 у робочі години Віра Миколаївна.

Просимо надсилати ваші пропозиції (зауваження) по вивезенню твердих побутових відходів та запровадженню сортування сміття, популяризації охорони навколишнього середовища та проведенню квестів з вищезазначеної теми на електронну адресу: smyga-sr@ukr.net.

Також повідомляємо Вас, що  01 січня 2022 р. набуває чинності Публічний  договір на вивезення твердих побутових відходів на території Смизької територіальної громади, який був опублікований на офіційному сайті Смизької громади.

Віднині кожний власник домогосподарства повинен буде користуватись цією послугою навіть без підписання окремого договору і оплачувати її повністю чи частково, скориставшись пільгами або оформивши субсидію.

Надаємо відповіді на типові питання, що виникають з цього приводу.

Що таке Публічний договір?

Публічний договір – це договір зі споживачем на надання йому будь-якої послуги, а публічність дає право на укладання цього договору відразу з усіма споживачами конкретної послуги без підписання письмового примірника Сторонами. Така форма укладання публічного договору передбачена законодавством, зокрема ч.3 ст.205, ст.ст. 633, 634, 641, 642 Цивільного Кодексу України. В даному випадку між жителями Смизької територіальної громади та КП «Комунальник» Смизької селищної ради укладається договір  про надання  послуги з  вивезення твердих побутових  відходів (ТПВ).

Публічний договір - це дуже  поширена форма відносин між надавачами послуги і користувачем. Наприклад: – ми користуємося послугами громадського транспорту. Ми не укладаємо договір кожен раз коли нам потрібно їхати. Це тому, що перевізник взяв на себе публічні зобов’язання, також, наприклад, перукарні, магазини, заклади харчування,  де ми просто отримуємо послугу і розраховуємося за неї.

КП «Комунальник» Смизької селищної ради надає послугу всім хто її потребує. В процесі життєдіяльності сміття продукує кожен мешканець,  а, оскільки КП «Комунальник» Смизької селищної ради за результатами відкритого конкурсу визначено єдиним надавачем таких послуг в громаді,  то виходить, що ми надаємо наші послуги всім без виключення мешканцям і приватних домоволодінь і багатоквартирних будинків. Відповідно і сплачувати мають всі. Оплата проводиться на підставі отриманих рахунків-квитанцій.

 

«У мене немає сміття»

Досить часто громадяни стверджують, що вони взагалі не залишають сміття і що його у них просто немає, але твердження, що у сучасній приватній садибі чи квартирі взагалі не утворюються тверді побутові відходи, не витримує жодної критики!

Звичайно, у приватній садибі більші можливості щодо утилізації органічних відходів (від городу, саду, кухні, тваринництва). Це все можна скласти на компостну купу і незабаром використати, як добриво. Але куди подіти безліч побутових відходів пакувальну тару, полімерні, пляшки, засоби гігієни, відходи від ремонтних робіт тощо?

Усе це неможливо безпечно утилізувати у садибі. Тобто, доволі велику частину побутових відходів  доводиться вивозити кудись для утилізації. Більш за все, це сміття просто викидається десь у канаві, на стихійному сміттєзвалищі, у парках, скверах і навіть на кладовищах, за межами селища у полях та лісах. Як правило, «організаторами» стихійних сміттєзвалищ, в переважній більшості, є недобросовісні громадяни, котрі не бажають укладати договори на вивезення відходів та сплачувати за вивезення. Тому уздовж наших доріг, річок та в інших місцях загального користування замість соковитого різнотрав’я «квітують» купи різного непотребу, викинуті горе-господарями.

Також деякі жителі стверджують : «я все спалюю», «я все закопую» та подібне…

Так от – існує доволі багато речовин, які в принципі не можна ані спалювати, ані закопувати, ані викидати просто неба. Спалювання такого роду сміття, є дуже небезпечним для оточуючих, так як у повітря викидається при цьому дуже багато небезпечних для життя людини речовин. Потім цім повітрям дихають всі жителі селища і що найстрашніше – діти. Це є грубим порушенням законодавства України. Те ж саме стосується і закопування сміття у себе на ділянці. Не одна розсудлива людина не буде отруювати землю  і ґрунтові води собі та сусідам шляхом такого роду “утилізації” . Тому знову ж таки це сміття кудись просто викидається.

Дехто вважає, що достатньо викинути сміття від приватного домогосподарства до сміттєвого баку на території селища, або вночі підкинути сусідам у контейнер багатоквартирного будинку чи просто виставити мішки біля контейнерів з сміттям  і це все безкоштовно.

Але ж сміття потрібно комусь зібрати і завантажити до сміттєзбиральної машини, а ще - вивезти до полігону ТПВ. Безкоштовно не поїде жодна машина – потрібно пальне, працівники теж безкоштовно працювати не будуть. Крім того,  підприємство ще платить податки державі та має багато інших витрат. Тому висновок один – безкоштовне вивезення та утилізація сміття, НЕМОЖЛИВЕ.

Крім того,  місцевою владою затверджено Правила благоустрою, які забороняють вчиняти подібні дії та уповноважують посадових осіб накладати за подібні порушення штрафи.

Тепер про відповідальність громадян

Відсутність сплати згідно Публічного Договору за вивіз та утилізацію сміття із спеціалізованими організаціями є порушенням, за яке настає відповідальність згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення та тягне за собою штрафні санкції.

Наголошуємо, що після публікації, процедура укладання публічного договору вважається завершеною.

Договір укладається з усіма мешканцями Смизької територіальної громади,  нарахування здійснюються на кожного мешканця згідно бази даних селищної ради. При виникненні певної заборгованості, підприємство буде вимушене стягувати цю заборгованість у судовому порядку з усіма відповідними для боржника наслідками.

Просимо  мешканців, керівників підприємств, установ та організацій громади по-новому поглянути на питання благоустрою тих територій, за які Ви несете відповідальність, де працюєте та проживаєте. Закликаємо всіх, без винятку, дбати про чистоту рідного селища та дотримуватись правил благоустрою. Лише таким чином ми разом забезпечимо чистоту і порядок.

Додаток до Типового індивідуального договору про надання послуг з поводження з побутовими відходами (ЗАЯВА-ПРИЄДНАННЯ)


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь