Пошук

Податкова інформує:

Дата: 10.01.2023 13:30
Кількість переглядів: 116

Рівненщина: у 2022 році до бюджетів громад краю надійшло 8,7 млрд грн податку на доходи фізичних осіб

Як повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Рівненській області  Владислав Грабовий, упродовж 2022 року до зведеного бюджету країни від платників податків Рівненщини надійшло 8663 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Порівняно з 2021 роком надходження збільшились на 2193 млн грн, або на  33,9 відсотків.

Із цієї суми, зокрема, місцеві бюджети отримали 6833 млн грн, що на 1734 млн грн більше надходжень 2021 року.

Нагадаємо, що податок на доходи фізичних осіб є основним джерелом наповнення місцевих бюджетів – його частка складає 77,6 % загальних надходжень. Тому розвиток громад напряму залежить від відповідального ставлення роботодавців до офіційного працевлаштування робітників та своєчасного перерахування податків і зборів із заробітної плати.

 

Резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов'язані подати до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи

Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу громадян, що нормами п. 179.3 ст. 179 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) передбачено: платники податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов'язані подати до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Контролюючий орган протягом 30 календарних днів після надходження такої податкової декларації зобов'язаний перевірити визначене податкове зобов'язання, сплату належної суми ПДФО і видати довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов'язань з ПДФО, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.

Форма такої довідки встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Порядок застосування п. 179.3 ст. 179 ПКУ визначається Кабінетом Міністрів України (постанова Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1243 «Про затвердження Порядку видачі довідки про сплату податку на доходи фізичних осіб платником податку – резидентом, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання, та про відсутність податкових зобов'язань з такого податку», із змінами).

 

Запитували-відповідаємо: чи повинен подавати будь-яку звітність учасник бойових дій – військовослужбовець у разі отримання благодійної допомоги від благодійника – фізичної особи, внесеного до Реєстру волонтерів?

Так, така особа повинна звітувати. Платник податку, зазначений у запитанні, зобов'язаний подавати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію), крім випадків визначених статтею 179 Податкового кодексу, а саме, якщо він отримував доходи:

  • від податкових агентів, які згідно з розділом IV Кодексу не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
  • виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених розділом IV Кодексу;
  • від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до цього розділу не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до розділу IV Кодексу;
  • у вигляді об'єктів спадщини, які відповідно до розділу IV Кодексу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до пункту 174.3 статті 174 Кодексу.

Форму податкової декларації та інструкцію щодо її заповнення затверджено наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 17.12.2020 № 783), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26.10.2016 за № 1298/27743 (далі – Інструкція).

Так, загальна сума інших доходів, які не включаються до розрахунку загального річного оподатковуваного доходу відповідно до статті 165 розділу IV Кодексу, вказуються у рядку 11.3 розділу III «Доходи, які не включаються до загального річного оподатковуваного доходу» податкової декларації.

Довідково: Податкова декларація подається до 01 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV Кодексу

Більше про оподаткування волонтерської діяльності – в Інформаційному листі № 8/2022: «Особливості провадження волонтерської діяльності платниками податків – фізичними особами у період здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь