Податкова інформує:

Дата: 13.01.2023 14:36
Кількість переглядів: 147

Рівненщина: надходження акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів склали 143,5 млн гривень

 

Територіальні громади області впродовж 2022 року отримали 143,5 млн грн акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів. При цьому надходження платежу перевищили очікувані на 20,6 відс.,  і додатково до місцевих скарбниць надійшло 25 млн гривень.

Найбільші надходження акцизного податку отримали територіальні громади території обслуговування: ДПІ у м Рівному – 78,1 млн грн; Сарненської ДПІ – 15,8 млн грн; Рівненської ДПІ – 9,0 млн грн; Варашської ДПІ – 7,8 млн гривень.

Податкова служба області звертає увагу,  що роздрібний акциз повністю зараховується до бюджету громади, на території якої відбувається реалізація алкогольних напоїв і тютюнових виробів, тому керівники територіальних громад  повинні контролювати дотримання вимог законодавства усіма господарюючими суб’єктами, які реалізують алкогольну та тютюнову продукцію.

У свою чергу, споживачі підакцизної продукції мають бути обачними – купувати горілчану і тютюнову продукцію, марковану акцизними марками встановленого зразка, і перевіряти у фіскальному чеку відображену суму акцизного податку.

 

Важливі цифри 2023

 

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що з 1 січня 2023 року Законом України від 03 листопада 2022 року № 2710-ІХ «Про Державний бюджет України на 2023 рік» встановлено, що впродовж 2023 року:

  • мінімальна заробітна плата за місяць становитиме  - 6700 грн,
  • прожитковий мінімум на одну працездатну особу – 2684 гривень.

Ці розміри впливають на оподаткуванні  фізичних осіб, у тому числі підприємців (далі – ФОП). Зокрема:

 

  • Єдиний внесок на загальнообов’язкове соціальне страхування(далі – ЄСВ).

Розміри ЄСВ у 2023 році будуть такими:

мінімальний ЄСВ – 1474 грн за місяць (22 % від мінімальної зарплати);

максимальний ЄСВ – 22110 грн за місяць (22 % від 15 мінімальних зарплат).

 

  • Ставки податку для об'єктів житлової та / або нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних і юридичних осіб, установлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад, створених згідно із законом і перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) і типів таких об'єктів нерухомості в розмірі, що не перевищує 1,5 % МЗП, установленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 м2 бази оподаткування. Тому у 2023 році ставка не може бути більшою за 100,5 грн (6700 грн х 1,5 %) (пп. 266.5.1 Податкового кодексу).

 

Далі буде …

 

Запитували – відповідаємо

Чи потрібно закривати робочу зміну в ПРРО, якщо необхідно здійснити програмування (коригування) цін, найменування товарів, та обліку їх кількості?

 

 Відповідно до п. 11 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції зобов’язані проводити розрахункові операції через реєстратори розрахункових операцій  та/або через програмні РРО (для підакцизних товарів із використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з Українським класифікатором товарів зовнішньоекономічної діяльності, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості.

При цьому для здійснення програмування (коригування) цін, найменування товарів, та обліку їх кількості суб’єкту господарювання (користувачу) не потрібно закривати робочу зміну в ПРРО.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь