Пошук

Податкова інформує:

Дата: 17.01.2023 15:16
Кількість переглядів: 141

За минулий рік бізнес Рівненщини сплатив понад 2,2 мільярди гривень ПДВ

 

У 2022 році суб’єкти господарювання Рівненщини сплатили до державного бюджету 2 мільярди 236 мільйонів гривень податку на додану вартість. Ця сума перевищує показники 2021 року на 17,6 мільйонів гривень.

Зазначимо, що лише у грудні платники спрямували до бюджету 189 мільйонів гривень цього податку.

Нагадаємо, 20 січня – останній день подання податкової декларації з податку на додану вартість за грудень 2022 року. А граничний термін сплати податку за грудень 2022 року – 30 січня.

Звертаємо увагу, що з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН платники податків можуть звертатися за номерами "гарячих ліній" територіальних органів ДПС:   https://tax.gov.ua/others/kontakti/perelik-garyachih-liniy.

 

Важливі цифри 2023

 Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що з 1 січня 2023 року Законом України від 03 листопада 2022 року № 2710-ІХ «Про Державний бюджет України на 2023 рік» встановлено, що впродовж 2023 року:

  • мінімальна заробітна плата  (МЗП) за місяць становитиме  - 6700 грн,
  • прожитковий мінімум на одну працездатну особу – 2684 гривень.

Ці розміри впливають на оподаткування доходів фізичних осіб.

Зокрема:

неоподатковувана вартість подарунків

Вартість дарунків (призів переможцям та призерам спортивних змагань), яка не обкладається ПДФО та військовим збором (далі - ВЗ), як і попереднього року, становить 25 % МЗП на 1 січня звітного року в розрахунку на місяць (пп. 165.1.39 Податкового кодексу України). Отже, 2023 року не оподатковуються подарунки, вартість яких не перевищує 1675 грн на місяць. Таке звільнення передбачено лише для доходів у негрошовій формі. У частині, що перевищує зазначену граничну неоподатковувану суму, з подарунків утримують ПДФО за ставкою 18 % з урахуванням «натурального» коефіцієнта та ВЗ – 1,5 %.  Із грошових дарунків у будь-якій сумі утримується ПДФО та військовий збір;

неоподатковувана вартість навчання

Якщо роботодавець направляє своїх працівників на навчання, працівник має певні пільги з оподаткування його вартості. Сума, сплачена будь-якою юридичною або фізичною особою на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку платника податку, не обкладається ПДФО та ВЗ, якщо її розмір не перевищує трикратного розміру МЗП, установленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізособи (пп. 165.1.21 Податкового кодексу України). Тобто неоподатковувана вартість навчання 2023 року становить 20100 грн на місяць.

 

Далі буде…
 

 

Набрав чинності Закон України № 2836-ІХ, яким передбачено міри щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України

 

Головне управління ДПС у  Рівненській області інформує, що 03 січня 2023 року набрав чинності Закон України від 13.12.2022 № 2836-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України  щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України» (далі - Закон № 2836), яким внесено зміни, зокрема, до Податкового кодексу України, Закону України від 19.12.1995 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі - Закон № 481).

Зміни до Податкового кодексу України, зокрема, передбачають зміни в оподаткуванні ПДВ, акцизним податком, екологічним податком.

Зміни до Закону № 481, зокрема, передбачають:

 ● право, на період дії воєнного стану на території України та протягом 30 днів з дня його припинення або скасування, зберігати суб’єктом господарювання пальне, яке споживається для заправлення електрогенераторної установки в обсязі до 2000 літрів на кожному об’єкті, що забезпечений електрогенераторною установкою, без отримання дозвільних документів (документів дозвільного характеру, ліцензії на право зберігання пального, результатів надання інших адміністративних послуг);

● зберігання пального, яке споживається для заправлення електрогенераторної установки в обсязі понад 2000 літрів на кожному об’єкті, що забезпечений електрогенераторною установкою, здійснюється суб’єктом господарювання на підставі безоплатного подання до територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, декларації про провадження господарської діяльності із зберігання пального.

З оновленою редакцією тексту Кодексу та Закону № 481 Ви можете ознайомитись скориставшись розділом «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (http://zir.tax.gov.ua).



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь