Пошук

Що таке колабораціонізм і яке покарання передбачене за подібні дії: роз’яснення Мін’юсту

Дата: 17.03.2023 15:01
Кількість переглядів: 110

Незважаючи на щоденний подвиг наших співгромадян, які захищають Україну від ворога, продовжує збільшуватися і кількість осіб, засуджених за колабораційну діяльність. Зараз на обліку в органах пробації за правопорушення проти основ національної безпеки перебуває близько 600 осіб.

  Центром пробації проведено дослідження колаборційної поведінки підоблікових за допомогою психодіагностичного тестування, результати якого будуть використані для розробки рекомендацій щодо організації роботи з такою категорією засуджених.

  Відповідно до ст. 111 Кримінального кодексу України державна зрада – це діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

  Відповідно до законодавчих змін, які відбулись у березні 2022 року, поняття «Колабораціонізм» чітко прописане у ст.111-1 КК України та означає наступне:

- Дії, спрямовані на заперечення збройної агресії проти України, публічні заклики в підтримку держави-агресора, співпраця з агресором, його збройними формуваннями чи тимчасовою адміністрацією.

- Добровільне зайняття громадянином України посади у незаконних органах влади на окупованих територіях.

- Здійснення пропагандистської діяльності у будь-яких закладах освіти України, метою якої є сприяння збройної агресії проти нашої держави.

- Передача матеріальних ресурсів збройним формуванням агресора або провадження господарської діяльності у взаємодії з ворогом.

- Участь у мітингах, зборах, демонстраціях, а також одержання, зберігання та розповсюдження інформації, яка направлена на підтримку держави-агресора.

Усі вищеперелічені дії підлягають покаранню, які можуть варіюватися від заборони обіймати певні посади до довічного позбавлення волі.

  В реаліях російської агресії та масового застосування окупаційними військами насильства з метою захоплення влади, актуальним стає відповідальність особи за дії або бездіяльність, вчинені під впливом фізичного або психічного насильства. З цього приводу необхідно відзначити, що відповідно до ст. 40 Кримінального кодексу України, не є злочином дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками.

                                                                     

Дубенський районний відділ

філії Державної установи «Центр пробації»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь