Інформація щодо здійснення заходів із соціального захисту дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах за 2023 рік

Дата: 09.02.2024 14:15
Кількість переглядів: 66

     Відповідно  до Закону України „Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей”, підпункту 4  пункту 6  статті 34 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” - здійснення соціально-правового захисту дітей покладається на службу у справах дітей (далі – служба).

           Служба здійснює захист прав дитини, представляє інтереси дітей в судах, забезпечує діяльність щодо сімейних форм виховання, веде справи з опіки та піклування над дітьми, вирішує численні спори між батьками щодо спілкування з дитиною та визначення місця її проживання, захист житлових прав дітей, веде справи дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах, тощо.

 У Смизькій територіальній громаді  проживає 1492 дітей віком від 0 до 18 років та 29 дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території Смизької ТГ станом на 01.01.2024 року.

    Впродовж 2023 року виконавчим комітетом Смизької селищної ради прийнято 8 нормативно-правових рішень, серед яких: 

  • Про надання дозволу на укладення договору дарування житлового приміщення – 6;
  • Про  надання згоди на вчинення правочину -1;
  • Про повернення малолітнього з місця тимчасового перебування КЗ «Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» РОР – 1.

  Виконавчий комітет Смизької селищної ради від 13 серпня 2021 року, виніс рішення «Про створення комісії  з питань захисту прав дитини Смизької селищної ради, затвердження її персонального складу та Положення». Дана комісія є консультаційно-дорадчим органом, розглядає питання, пов'язані із захистом прав дітей.  У  2023 році  організовано та проведено 12  засідань комісії з питань захисту прав дитини при Смизькій селищній раді, на яких було розглянуто  23 питань.

  1. Про розгляд заяви про надання дозволу на укладення договору дарування житлового приміщення (квартири) за адресою смт Смига, вул. Заводська, буд.11, кв.4, право користування якою має неповнолітня онука.
  2. Про розгляд заяви про надання дозволу на укладення договору дарування житлового будинку, що знаходиться за адресою: смт Смига, вул. Соборна, буд.27 право користування, яким мають малолітні діти.
  3. Про розгляд заяви про надання дозволу на укладення договору  дарування 1/5 частки квартири за адресою смт Смига, вул. Прокопчука К. буд. 1, кв.1, яка належить на праві спільної часткової власності дочці та право користування якою має малолітня племінниця.
  4. Про розгляд заяви про надання згоди на вчинення правочину,  а саме продажу належної малолітньому сину на праві свідоцтва на спадщину за законом ½ частки транспортного засобу  - автомобіля.
  5. Про стан виконання батьківських обов’язків гр. ХХХХ ХХХХ ХХХХ відносно своєї малолітньої дитини, ХХХХ ХХХХ ХХХХ.
  6. Про стан виконання батьківських обов’язків відносно своїх малолітніх дітей сім’єю ХХХХ, жителів смт Смига  - 2.
  7. Про розгляд питання щодо звільнення ХХХХ ХХХХ ХХХХ від здійснення повноважень опікуна у зв’язку з невиконанням нею своїх обов’язків відносно дитини позбавленої батьківського піклування.
  8. Про стан виконання батьківських обов’язків відносно своїх неповнолітніх дітей гр. ХХХХ, жителя с. Нова Миколаївка - 2.
  9. Про стан виконання батьківських обов’язків відносно своїх малолітніх дітей  гр. ХХХХ, жителем с. Голуби - 2.
  10. Про розгляд питання щодо можливості повернення малолітнього з місця тимчасового перебування КЗ «Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Рівненської обласної ради до матері.
  11. Про стан виконання батьківських обов’язків гр. ХХХХ відносно неповнолітньго сина, ХХХХ.
  12. Про стан виконання батьківських обов’язків гр. ХХХХ ХХХХ ХХХХ відносно своєї малолітньої дитини, ХХХХ ХХХХ ХХХХ.
  13. Про розгляд заяви гр. ХХХХ ХХХХ ХХХХ від 29.08.2023 року про надання дозволу на укладення договору дарування житлового будинку з господарськими будівлями, що знаходиться за адресою: смт Смига, вул. Шевченка, буд.37 а, право користування, яким мають малолітні діти – ХХХХ ХХХХ ХХХХ, ХХ ХХ ХХХХ р.н., ХХХХ ХХХХ ХХХХ, ХХ ХХ ХХХХ р.н., ХХХХ ХХХХ ХХХХ, ХХ ХХ ХХХХ р.н., ХХХХ ХХХХ ХХХХ ХХ ХХ ХХХХ р.н.
  14. Про розгляд заяви гр. ХХХХ ХХХХ ХХХХ від ХХ ХХ ХХХХ року про надання дозволу на укладення договору дарування житлового будинку, що знаходиться за адресою: с. Берег, вул. Дмитра Момотюка, буд.103 на користь дочки, ХХХХ ХХХХ ХХХХ право користування, яким має малолітня внучка ХХХХ ХХХХ ХХХХ, ХХ ХХ ХХХХ р.н.
  15. 2. Про стан виконання батьківських обов’язків відносно своєї неповнолітньої дочки гр. ХХХХ ХХХХ ХХХХ, жителем с. Нова Миколаївка.
  16. Про розгляд заяви гр. ХХХХ ХХХХ ХХХХ від 18.10.2023 року про надання дозволу на укладення договору дарування житлового будинку, що знаходиться за адресою: с. Буща, вул. Шевченка, буд.12 на користь колишнього чоловіка, ХХХХ ХХХХ ХХХХ, право користування, яким має неповнолітній син, ХХХХ ХХХХ ХХХХ, ХХ ХХ ХХХХ р.н.
  17. Про розгляд матеріалів справи та надання висновку щодо визначення місця проживання малолітньої дитини, ХХХХ ХХХХ ХХХХ, ХХ ХХ ХХХХ р.н.
  18. Про розгляд матеріалів справи та надання висновку щодо визначення місця проживання малолітньої дитини, ХХХХ ХХХХ ХХХХ, ХХ ХХ ХХХХ р.н.
  19. Про стан виконання батьківських обов’язків гр. ХХХХ ХХХХ ХХХХ відносно своєї малолітньої дитини, ХХХХ ХХХХ ХХХХ.
  20. Про розгляд заяви гр. ХХХХ ХХХХ ХХХХ (особи, з числа дітей, позбавлених батьківського піклування) від 14.11.2023 року про надання дозволу гр. ХХХХ ХХХХ ХХХХ, ХХ ХХ ХХХХ року народження (особи, з числа дітей, позбавлених батьківського піклування) на вчинення правочину щодо відчуження частки майна, а саме: договору дарування 3/8 належної їй частки будинку за адресою с. Берег, вул. Шкільна, 9, право користування яким має малолітня дитина ХХХХ ХХХХ ХХХХ, ХХ ХХ ХХХХ року народження, гр. ХХХХ ХХХХ ХХХХ (особа, з числа дітей-сиріт, не забезпечена житлом),  на користь своєї бабусі ХХХХ ХХХХ ХХХХ, ХХ ХХ ХХХХ року народження (однієї із співвласників, піклувальника).
  21. Про затвердження індивідуальних планів соціального захисту дитини, позбавленої батьківського піклування, ХХХХ ХХХХ ХХХХ, ХХ ХХ ХХХХ року народження, дитини, яка перебуває в складних життєвих обставинах, ХХХХ ХХХХ ХХХХ, ХХ ХХ ХХХХ року народження, дитини, позбавленої батьківського піклування, ХХХХ ХХХХ ХХХХ, ХХ ХХ ХХХХ року народження, дитини, позбавленої батьківського піклування, ХХХХ ХХХХ ХХХХ, ХХ ХХ ХХХХ року народження, дитини, позбавленої батьківського піклування, ХХХХ ХХХХ ХХХХ, ХХ ХХ ХХХХ року народження, дитини – сироти ХХХХ ХХХХ ХХХХ, ХХ ХХ ХХХХ року народження, дитини, позбавленої батьківського піклування з числа ВПО, ХХХХ ХХХХ ХХХХ, ХХ ХХ ХХХХ р.н. на період з 12.11.2023 року – 12.11.2024 року.
  22. Про затвердження індивідуального плану соціального захисту дитини, яка перебуває в складних життєвих обставинах, ХХХХ ХХХХ ХХХХ на період з 28.12.2023 року – 28.12.2024 року
  23. Про стан виконання батьківських обов’язків гр. ХХХХ ХХХХ ХХХХ відносно своєї малолітньої дитини, ХХХХ ХХХХ ХХХХ.

           На первинному обліку в служби у справах дітей Смизької селищної ради станом на 01.01.2024 року, перебуває: 1 дитина-сирота, 1 дитина позбавлена батьківського піклування, 3 дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах та 3 дітей позбавлені батьківського піклування, які прибули з інших територій, з них: 

  • 5  дітей – влаштовані під опіку та піклування;
  • 3 дітей перебувають в рідних сім'ях.

           На території Смизької територіальної громади проживає 4 дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування які прибули з інших територій, в тому числі дитина з числа ВПО.

           Ведеться нагляд за умовами проживання і виховання дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, дітей, сім’ї, яких перебувають в складних життєвих обставинах.          

          На обліку опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів перебуває 1 особа.

           На виконання вимог Закону України «Про охорону дитинства», згідно графіку рейдів-перевірок «Діти вулиці» Служба у справах дітей Смизької селищної ради спільно з представниками відділення поліції Дубенського РВП ГУНП в Рівненській області, центру надання соціальних послуг та відділу із соціальних питань Смизької селищної ради провели 27  рейдових - перевірок. Під час перевірок було виявлено 3 факти правопорушення по факту розпивання неповнолітніми спиртних напоїв.

           Протягом звітного року Службою надано погодження на виїзд за межі України 6 дітям та складено 12 Актів обстеження житлових умов.

           За результатами розгляду на комісії з питань захисту прав дитини, вихованця КЗ «Обласний центр соціально-психологічної реабілітації  дітей» Рівненської обласної ради, який перебував за кордоном повернутий в сім’ю.

            У зв’язку з військовим станом на території України, опікуни, піклувальники відмовилися від оздоровлення їхніх дітей.

До Дня захисту прав дітей 01 червня 2023 року працівниками Смизької селищної ради разом із поліцейським офіцером громади здійснено об’їзд сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування із врученням продуктових наборів.

02 червня 2023 року Благодійний фонд "Рокада" у співпраці з ГО "Агенція розвитку громад "Інтонація ЗМІН", Молодіжною радою Смизької громади та Координаційною радою ВПО організовано свято до Дня захисту дітей в місцевому парку "Дубина", а саме:

- Аквагрим «Дозволь собі»

- Ігрова програма з флешмобами 

- Фестиваль кольорових скульптур та історій про них

- Кіндер-клаб (для малюків від 0 до 3 років)

- Жіноча психологічна група «Моя внутрішня дитина»

- Розіграш подарунків

- Нагородження юних волонтерів в рамках флешмобу "Вірш за донат"

- воркшоп "Як стати волонтером і чим я можу бути корисним у своїй громаді"

- холлі-фест.

Дитинство — найкраща пора в кожної людини, спогади про яку ми проносимо через усе своє життя.         

На офіційному веб-сайті Смизької селищної ради на сторінці служби в справах дітей Смизької селищної ради постійно публікуються матеріали для громадськості щодо проблем дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах; ознайомлення з новим законодавством внутрішньо переміщених осіб, які взяли на тимчасове проживання дітей залишених батьківського піклування, пропагується досвід благодійної діяльності та  послуги патронату над дитиною, її переваги.

           Здійснено обстеження умов проживання 43 сімей опікунів, піклувальників, сімей які перебувають у складних життєвих обставинах та сімей відносно яких розглядалося питання на комісії з питань захисту прав дитини. За потреби батьків та осіб, які їх заміняють попереджено про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов’язків та відносно 3-х батьків ініційовано притягнення до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків.

          У 2023 році працівники Служби прийняли участь в «круглому столі» за участі працівників відідлу із соціальних питань щодо обговорення питань попередження домашнього насильства, захисту прав дітей та підтримки інших вразливих категорій громадян.

           Згідно журналу реєстрації особистого прийому громадян у 2023 році звернулося за консультацією 27 осіб.

           Було розглянуто 18 письмових зверненнь громадян з питань соціально-правового захисту дітей.

          Зареєстровано 98 вхідних документів, надано 260  вихідних документів.     

          На контролі служби у справах дітей перебуває  28 контрольних документів.

На підставі заяви було здійснено контроль за цільовим використанням аліментів та складено відповідний Акт.

          Постійно службою у справах дітей надається підприємствам, установам, організаціям усіх форм власності, громадським організаціям, навчальним закладам, громадянам у межах своєї компетенції практичну, методичну, консультативну допомогу з питань соціально-правового захисту дітей.

 

Начальник Служби у справах дітей

Смизької селищної ради                                                        Ганна СТЕЦЮК

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь