Податкова інформує:

Дата: 12.02.2024 16:06
Кількість переглядів: 47

Кампанія декларування доходів громадян - 2024

 

ГУ ДПС у Рівненській області нагадує, що 01 січня 2024 року розпочалась кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2023 році, яка триватиме до 01 травня 2024 року. 

На  Рівненщині  у січні 2024 року громадянами вже подано 320 декларацій про майновий стан і доходи за 2023 рік та задекларовано доходів на суму 43 млн гривень.

Зокрема, громадянами, які зобов’язані задекларувати доходи, подано 279 декларацій та самостійно нараховано податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб у сумі 943  тис грн  та 211тис грн - військового збору.

Громадянами, які згідно з законодавством мають право на отримання податкової знижки, подано 41 декларацію. До повернення з бюджету внаслідок використання права на податкову знижку підлягає 238 тис гривень.

Пам’ятайте, від відповідального ставлення платників податків до вимог законодавства та своєчасного виконання конституційного обов’язку залежить фінансова стабільність нашої держави, соціальний захист громадян.

 

Джерела погашення податкового боргу

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що згідно з п.87.2 ст.87 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно платника, з урахуванням обмежень, визначених ПКУ та іншими законодавчими актами. 

Якщо заходи щодо стягнення коштів, які перебувають у власності платника податків, не привели до повного погашення суми податкового боргу, або у разі недостатності у платника коштів для погашення податкового боргу, контролюючий орган визначає дебіторську заборгованість платника, строк погашення якої настав, джерелом погашення податкового боргу такого платника податків – абзац перший п. 87.5 ст. 87 ПКУ.

За недостатності у платника податків - філії чи відокремленого підрозділу юридичної особи майна для погашення його грошового зобов’язання або податкового боргу, джерелом погашення грошового зобов’язання або податкового боргу є майно юридичної особи, на яке може бути звернено стягнення згідно з ПКУ.

Перелік майна та коштів, які не можуть використовуватись  як джерела погашення податкового боргу платника податків, визначено п. 87.3 ст. 87 ПКУ.

 

Право на податкову знижку за понесеними витратами по оренді житла мають внутрішньо переміщені особи

 

Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу громадян, які вимушені були покинути окуповані території в Україні, що вони мають право скористатися податковою знижкою у разі оренди житла. Це передбачено нормами Податкового кодексу України.

Так, фізична особа – платник податку, яка має статус внутрішньо переміщеної особи має право на податкову знижку на суми коштів, фактично сплачених нею протягом звітного року, у вигляді орендної плати за договором оренди житла –квартири чи будинку.

Для отримання податкової знижки необхідно подати до податкових органів декларацію про майновий стан і доходи. До декларації необхідно додати копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, копію договору оренди житла, платіжні та розрахункові документи, що підтверджують факт сплати, заяву, в якій зазначені відомості щодо відсутності умов, які не дають право на отримання податкової знижки згідно з нормами законодавства. 

Звертаємо увагу, копії зазначених документів надаються разом з податковою декларацією, у тому числі при поданні декларації засобами електронного зв'язку в електронній формі, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку. 

Умови для отримання податкової знижки, відповідно до яких такі особи та/або члени його сім’ї першого ступеня споріднення: 

не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України; 

не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання. 

Розмір такої знижки не може перевищувати у розрахунку на календарний рік 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року. 

Документами, які підтверджують відсутність умов, що не дають права на отримання податкової знижки може бути Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, інформація від структурних підрозділів з питань соціального захисту населення обласних чи райдержадміністрацій щодо адресної допомоги для покриття витрат на проживання тощо. 

 

Більше про декларування доходів громадян – за посиланням: 

http://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2024/.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь