Податкова інформує:

Дата: 16.02.2024 16:51
Кількість переглядів: 39

Платники Рівненщини сплатили до бюджету майже 160  млн грн єдиного податку

 

У січні  2024 року суб’єкти господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили до місцевих бюджетів Рівненської області 159,2  млн грн єдиного податку. Порівняно з аналогічним періодом 2023 року надходження цього платежу зросли на 51 млн гривень.

Частка сплаченого податку приватними підприємцями від загальної суми надходжень єдиного податку становить 79 відсотків. За перший місяць цього року вони сплатили 126,5 млн грн цього платежу.

Відповідно юрособи – «спрощенці» перерахували до місцевих бюджетів 15,9 млн грн, а платники, які працюють у сільськогосподарському секторі (четверта група спрощеної системи оподаткування), сплатили 16,8  млн грн єдиного податку.

У податковій службі області зауважили,  що єдиний податок – один із важливих джерел наповнення місцевих скарбниць, до яких він зараховується у повному обсязі. Розуміючи важливість сплати податків, сумлінні представники малого та середнього бізнесу Рівненщини, які працюють на спрощеній системі оподаткування, щомісяця роблять свій фінансовий внесок у добробут територіальних громад.

 

Звірку щодо нарахування МПЗ громадяни можуть провести в Центрах обслуговування платників

 

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області звертають увагу фізичних осіб-землевласників та землекористувачів, які отримали податкові повідомлення-рішення про сплату мінімального податкового зобов’язання, що провести звірку з питань достовірності нарахувань мінімального податкового зобов’язання можна в Центрах обслуговування платників (інформація щодо роботи ЦОП – за посиланням https://rv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda).

Для якісної звірки варто надати правовстановлюючі документи на землю, або копії договорів, що підтверджують відчуження чи передачу майна.

Також отримати інформацію щодо нарахованого МПЗ можна дистанційно, скориставшись сервісом Електронний кабінет (https://cabinet.tax.gov.ua/).

Нагадаємо, що Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, вводиться поняття мінімального податкового зобов’язання (далі –  МПЗ). 

Відповідно до п. 64 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України (далі – Кодекс) першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік. 

Платниками у частині мінімального податкового зобов'язання є резидент, який володіє та/або користується (орендує (суборендує), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь (п.п. 162.1.1 1 п. 162.1 ст. 162 Кодексу). 

Детальніше – за посиланням https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2023/viznachennya-minimalnogo-podatkovogo-zobovyazannya-dlya-fizichnih-osib/.

 Вкладники недержавних пенсійних фондів мають право на податкову знижку

 

Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу громадян, що  згідно з пунктом 14.1.170 статті 14 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), податкова знижка — це документально підтверджена сума витрат платника податку-резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів-фізичних або юридичних осіб протягом звітного року. Саме на цю суму дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за підсумками звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ. 

Пунктом 166.3.5 статті 166 ПКУ передбачено, що платник податку на доходи фізичних осіб має право включити до складу податкової знижки, зокрема, наступні витрати, понесені протягом звітного року: 

-         суму витрат на сплату пенсійних внесків, сплачених платником податку за пенсійним контрактом із недержавним пенсійним фондом, але не більше, ніж сума, визначена в абзаці першому пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ; 

-         суму витрат на сплату пенсійних внесків за пенсійним контрактом із недержавним пенсійним фондом на користь члена сім’ї першого ступеня споріднення – 50 відсотків суми, визначеної в абзаці першому підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 ПКУ в розрахунку на кожного застрахованого члена сім'ї. 

Для отримання податкової знижки крім основних документів (копія паспорта та індивідуального податкового номеру, довідка про доходи і податкова декларація), до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податку на доходи фізичних осіб, потрібно також подати копії документів, які підтверджують сплату пенсійних внесків (пенсійний контракт, платіжні документи тощо). 

Більше про податкову знижку - за посиланням: https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2024/ .

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь