Податкова інформує:

Дата: 22.02.2024 10:05
Кількість переглядів: 74

За використання водних ресурсів краю платники Рівненщини сплатили 1,8 мільйона гривень

 

За січень поточного року платники Рівненщини сплатили  до зведеного бюджету 1,8 млн грн рентної плати за спеціальне використання води, що на 1,6 млн  грн більше, ніж за відповідний період 2023 року.

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що відповідно до п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України платниками рентної плати за спеціальне використання води є:

первинні водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів;

суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Об’єктом оподаткування рентною платою за спеціальне використання води є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі.

Податкова знижка: які витрати можна декларувати

 

Головне  управління ДПС у Рівненській області нагадує, що платники податків можуть отримати податкову знижку за витратами, що понесли у 2023 році, повернувши частину коштів, у разі: 

понесення протягом звітного року витрат, дозволених до включення до податкової знижки відповідно до п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ); 

якщо витрати підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги). Копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи (далі – декларація); 

отримання доходу у вигляді заробітної плати або у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. 

При цьому загальна сума податкової знижки не може перевищувати суму річної заробітної плати, зменшену з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ (крім випадку, визначеного п.п. 166.4.4 п. 166.4 ст. 166 ПКУ). У разі включення до податкової знижки витрат, передбачених п.п. 166.3.10 п. 166.3 ст. 166 ПКУ, податкова знижка не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, отриманого у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу; 

якщо резидент має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а також резидент – фізична особа, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті; 

використання права на нарахування податкової знижки лише за наслідками звітного податкового року. Таке право не продовжується та не переноситься на  наступний рік, якщо громадянин не скористався своїм правом у встановлений строк.

Нагадуємо, граничний термін подання податкової декларації для реалізації права на податкову знижку за витратами, понесеними у 2023 році -  31 грудня 2024 року включно.

 

Продаж товарів через мережу Інтернет потребує застосування РРО/ППРО

 

ГУ ДПС у Рівненській області нагадує суб’єктам господарювання, що правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначає Закон України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг» із змінами (далі – Закон № 265).

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані, зокрема, проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

Це стосується і здійснення торгівлі через мережу Інтернет.

Звертаємо увагу, що податківці на постійній основі здійснюють моніторинг та аналіз інформації, розміщеної на доступних сайтах, інтернет-майданчиках, платформах, та встановлюють факти порушення вимог порядку проведення розрахункових операцій суб’єктами господарювання при здійсненні продажу товарів через мережу Інтернет.

Також вищевказана інформація надходить через чат-бот ДПС «StopViolationBot», Контакт-центр Інформаційно-довідкового департаменту  ДПС та інші види комунікації.

Акцентуємо увагу, що дотримання вимог законодавства, безпосередньо чи опосередковано пов’язаного із поповненням державної скарбниці, є почесним та безкомпромісним обов’язком кожного платника податків нашої держави!

Крім того, видача чеків РРО/ПРРО є можливістю для покупців товарів захистити свої права як споживача.

Тож сподіваємось на високий рівень правової свідомості суб’єктів господарювання та належне виконання обов’язків платниками податків у сфері проведення розрахункових операцій.

Нагадаємо, що в ГУ ДПС в області щотижнево проводяться практикуми для підприємців, які мають намір працювати з безкоштовним ПЗ ПРРО ДПС, по встановленню таких ПРРО.

В ході практикуму працівники ГУ ДПС допоможуть зареєструвати: господарську одиницю,

програмний РРО (касу), касира. Для цього необхідно мати з собою: електронний цифровий підпис або електронні печатки у кількості, що відповідає кількості касирів, які будуть працювати на ПРРО; телефон, планшет, ноутбук, на який буде встановлюватись ПРРО ДПС.

Записатись для участі у навчанні можна: за телефонами (0362) 692-628,   692- 566, 063-851-84-94, або залишивши заявку через комунікаційну податкову платформу:  rv.ikc@tax.gov.ua
 

Більше про ПРРО – за посиланням  http://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/ .


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь