Податкова інформує:

Дата: 01.05.2024 16:31
Кількість переглядів: 21

У січні-квітні 2024 року суб’єкти господарювання Рівненщини зареєстрували 1888 програмних РРО

 

У Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що протягом січня-квітня поточного року 1578 суб’єктів господарювання Рівненщини зареєстрували 1888 програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО).

Серед тих, хто зареєстрував ПРРО, переважають фізичні особи-підприємці,які зареєстрували 1790 ПРРО.

Всього ж, з початку запровадження ПРРО (з 01.08.2020 року), в області загальна кількість зареєстрованих ПРРО складає 13550 .

Нагадаємо, програмне рішення ПРРО від ДПС в смартфоні, комп’ютері, ноутбуці або у планшеті можна зареєструвати в режимі онлайн в Електронному кабінеті (https://cabinet.tax.gov.ua/).

Програмне забезпечення для встановлення на платформи Windows, Android, iOS та WEB надається податковою службою безкоштовно.

Більше інформації - на вебпорталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

 

Щодо порядку проведення розрахунків у безготівковій формі

 

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує суб’єктам господарювання, що на виконання вимог частини двадцять дев’ятої статті 38 Закону № 1591 «Про платіжні послуги» Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову від 29 липня 2022 року № 894 «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)» (далі – Постанова № 894).

Так, 1 січня 2024 року встуив в дію підпункт 2 пункту 1 Постанови № 894, який розширює коло суб’єктів господарювання, що в обов’язковому порядку мають забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані ними товари (надані послуги).

Постановою № 894 передбачено поступове запровадження обов’язку торговців забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги):

з 1 січня 2024 року – наявність POS-терміналів є обов'язковою у населених пунктах з чисельністю від 5 тисяч населення;

з 1 січня 2025 року – POS-термінали знадобляться у населених пунктах з населенням менш ніж 5 тисяч жителів;

Примітка: запровадження обов’язку відповідно до кількості населення не стосується торговців – фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку першої групи та торговців, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції, які повинні будуть встановити POS-термінали з 1 січня 2026 року, незалежно від кількості населення.

Наголошуємо, що відповідно до Закону України від 30 червня 2021 року № 1591-IX «Про платіжні послуги» торговцям забороняється:

у будь-який спосіб обмежувати право держателя електронного платіжного засобу обирати для здійснення розрахунків будь-який електронний платіжний засіб платіжних систем відповідно до абзацу першого частини двадцять восьмої цієї статті;

встановлювати будь-яку додаткову (супровідну) плату під час здійснення оплати за продані ними товари (надані послуги) з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв, у тому числі плату за використання певного електронного платіжного засобу, платіжного застосунку або платіжного пристрою;

встановлювати різні ціни на ті самі товари чи послуги у разі здійснення розрахунку за них у безготівковій формі порівняно з розрахунком готівковими коштами.

Водночас торговці мають право заохочувати покупця до використання певного електронного платіжного засобу для здійснення розрахунків.

 

Дізнатись чи є у вас податковий борг можна скориставшись електронними сервісами ДПС

 

В ГУ ДПС у Рівненській області звертають увагу громадян, що платники податків мають можливість самостійно провести звірку щодо розрахунків з бюджетом через Електронний кабінет.  Також можна вернутись до Центрів обслуговування платників, які діють при податкових інспекціях. Центри обслуговування платників на постійній основі надають адміністративні послуги, тобто всю необхідну інформацію щодо нарахованих податкових зобов’язань можна отримати безпосередньо у інспектора.

Зауважимо, що провести звірку дуже зручно саме в електронному форматі, адже повідомлення-рішення на сплату майнових податків можна переглянути в електронних сервісах ДПС. Щоб переглянути такі  повідомлення-рішення в електронному кабінеті – необхідно зайти в електронний кабінет для громадян, де потім знизу відобразиться поле “Повідомлення про обов’язок сплатити грошову суму зобов’язань”, а в застосунку “Моя податкова” необхідно увійти в розділ “Мої податкові повідомлення-рішення”, де буде вже все чітко вказано за які об’єкти сплачується податок. Для роботи в обох цих сервісах необхідно  мати електронний цифровий підпис або авторизуватись за допомогою Дія підпис.

Також звертаємо увагу, що у разі, якщо у вас відбулись зміни в реєстраційних даних, зокрема  місця проживання, ви зобов’язані протягом місяця проінформувати про це орган податкової служби. Для цього необхідно подати до ДПІ за місцем реєстрації заяву за формою № 5ДР.

Для чого це потрібно? Завдяки своєчасно внесеній достовірній інформації про фактичні реєстраційні дані фізичних осіб, громадяни у визначений законодавством термін отримають податкові повідомлення – рішення про нараховані суми податків, а саме, земельного податку, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та транспортного податку. Відповідно, вони зможуть своєчасно виконати свій обов’язок зі сплати податків, не порушуючи граничні терміни сплати та уникнути фінансових санкцій.

Форму № 5ДР також можна подати дистанційно, скориставшись Електронним кабінетом.

Якщо у вас виникатимуть питання щодо проведення звірки чи оновлення реєстраційних даних, отримати консультації можна у фахівців Головного управління ДПС у Рівненській області, в Центрах обслуговування платників, або ж за телефонами «гарячих ліній», які розміщено на  субсайті ГУ ДПС в області (https://rv.tax.gov.ua/).

  Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь