Податкова інформує:

Дата: 09.05.2024 13:47
Кількість переглядів: 40

Місцеві бюджети Рівненщини з початку року отримали майже 520 млн грн єдиного податку

Упродовж січня – квітня цього року представники малого і середнього бізнесу Рівненщини спрямували до місцевих скарбниць 519,9 млн грн єдиного податку. Порівняно з показниками за аналогічний період минулого року надходження цього платежу зросли на 185,8 млн гривень. 

За словами в.о.начальника ГУ ДПС у Рівненській області Андрія Троцка, лідерами зі сплати єдиного податку продовжують залишатися фізичні особи – підприємці. Ними сплачено до місцевих бюджетів 429,6 млн грн цього податку. У свою чергу, юридичними особами, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, перераховано до бюджетів громад 60,6 млн гривень. Водночас, від сільськогосподарських товаровиробників - платників єдиного податку IV групи, надійшло 29,7 млн гривень.

Зауважимо, що єдиний податок – платіж, який спрямовується в повному обсязі до місцевих скарбниць і є важливим фінансовим джерелом у вирішенні соціально-економічних питань тергромад. Питома вага цього податку в загальній сумі надходжень місцевих бюджетів становить понад 18  відсотків.

 

Про сплату транспортного податку фізичними особами


ГУ ДПС у Рівненській області звертає увагу фізичних осіб, що згідно з п.п. 267.6.1 п. 267.6 ст. 267 розд. ХІІ Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) обчислення суми транспортного податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється контролюючим органом за податковою адресою (місцем реєстрації) платника податку, зазначеною в реєстраційних документах на об’єкт оподаткування.

Відповідно до п. 267.4 ст. 267 розд. ХІІ ПКУ ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування відповідно до п.п. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 ПКУ.

Підпунктом 267.6.2 п. 267.6 ст. 267 ПКУ визначено, що податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку разом з детальним розрахунком суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються платнику податку контролюючим органом у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ, до 1 липня року базового податкового (звітного) періоду (року).
Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити, визначені в абзаці першому п.п. 267.6.2 п. 267.6 ст. 267 ПКУ, що надсилаються платнику податку, повинні містити щодо кожного з об’єктів, зокрема, але не виключно, інформацію про транспортний засіб: марка, модель, об’єм циліндрів двигуна (куб. см), рік випуску та розмір ставки податку.

Щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, податок сплачується фізичною особою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт. Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

 

 

ПРРО від податкової служби субєкт господарювання може безкоштовно завантажити на вебпорталі ДПС

 

ГУ ДПС у Рівненській області звертає увагу суб’єктів господарювання, що Державною податковою службою України розроблено версії програмного забезпечення (далі – ПЗ) програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО) для операційних систем iOS (Apple), Windows, Android та Web-версію. Так, суб’єкти господарювання можуть безкоштовно завантажити відповідне ПЗ на вебпорталі ДПС.
              Для використання ПРРО від ДПС суб’єкту господарювання потрібно:
              1. Завантажити та встановити ПЗ ПРРО відповідне операційній системі пристрою – з AppStore для iOS (версії 15 або новіше), з PlayMarket для Android (версії 8.1 або новіше), з вебпорталу ДПС для Windows (версії 7 SP1 або новіше). Для використання вебверсії перейти за посиланням: https://webrro.tax.gov.ua/account/login?ReturnUrl =/.
              2. Переконатись, що суб’єктом господарювання подано через Електронний кабінет або Єдине вікно подання електронної звітності наступні форми:
              – повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20–ОПП (ідентифікатор форми F1312005 для фізичних осіб – підприємців, J1312005 для юридичних осіб);
              – заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1–ПРРО (ідентифікатор форми F1316605 для фізичних осіб – підприємців, J1316605 для юридичних осіб);
              – повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа про касира за формою № 5–ПРРО (ідентифікатор форми F1391802 для фізичних осіб – підприємців, J1391802 для юридичних осіб (далі – Повідомлення за ф. № 5–ПРРО));
              3. Запустити застосунок та авторизуватися за допомогою КЕП, який було вказано в Повідомленні за ф. № 5–ПРРО.
              ПРРО, яке надається Державною податковою службою на безоплатній основі має такі можливості:
              – створення та реєстрація фіскальних чеків;
              – легке додавання товарів та послуг у фіскальний чек;
              – друк та відправка фіскальних чеків покупцям на пошту або у месенджери;
              – відкриття/закриття зміни;
              – службове внесення/службова видача;
              – ведення довідників номенклатури;
              – експорт/імпорт довідників номенклатури;
              – продаж товарів/послуг, відсутніх в довіднику номенклатури;
              – використання сканера штрих-кодів;
              - використання різних форм розрахунку (готівкова/безготівкова/комбінована (готівка/картка));
              – просте оформлення знижки на окремий товар або всю суму чека;
              – оформлення повернення товарів та чеків повернення;
              – формування та перегляд X-звіту;
              – формування та перегляд Z-звіту;
              – автоматичне або ручне закриття зміни та відправка Z-звіту.
              Керівництво користувачів безкоштовного програмного рішення ДПС для версій WEB, Android, iOS та Windows розміщені за посиланням: Головна/БАНЕР/Програмні РРО/Керівництво користувача безкоштовного ПРРО (WEB, Android, iOS, Windows) (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/).
Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь