1 червня — Міжнародний день захисту дітей

Дата: 31.05.2024 11:46
Кількість переглядів: 46

Завтра – 1 червня Міжнародний день захисту дітей — свято, покликане привернути увагу до проблем дотримання прав дітей — зокрема їхнього права на життя і свободу думки, можливості здобувати освіту. Цей важливий день вкотре нагадує, про те, що потрібно робити все можливе задля забезпечення гідних умов життя, освіти й відпочинку для дітей, а також задля їхньої безпеки, надійного захисту дітей від насилля та експлуатації. Тож сьогодні розповімо кілька цікавих фактів про це особливе свято!


 Найдавніше міжнародне свято?

Існує версія, що перше святкування дня захисту дітей відбулося ще 1925 року у Сан-Франциско за сприяння Генерального консула Китаю. Він зібрав китайських дітей-сиріт і підготував для них Фестиваль човнів-драконів (ДуаньЦзе). Це святкування припало саме на 1 червня, що символічно збігається з Міжнародним днем захисту дітей у наш час.

                                                           Сучасне свято

Офіційно Міжнародний день захисту дітей був заснований в листопаді 1949 року в Парижі під час засідання Ради Міжнародної демократичної федерації жінок, адже у повоєнні часи особливо гостро поставало питання збереження здоров’я та благополуччя дітей. А вже 1950-го року 1 червня це свято відзначали у 51 країні світу. 1959 року було ухвалено Декларацію прав дитини відповідно до Женевської декларації про права дітей — саме тоді було затверджено рівні права дітей у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку. В Україні цей день відзначається із 1998 року.


 Прапор Міжнародного дня захисту дітей

Так-так, у цього свята є навіть власний прапор! Він має зелене тло, яке означає гармонію, спокій та зростання. У центрі прапора — знак Землі, нашого спільного дому, навколо якого розміщені фігурки людей різних кольорів: червона, жовта, синя, біла і чорна. Вони підкреслюють рівність, різноманітність та терпимість.
 

Особливе святкування

Поки в багатьох країнах світу відзначають День захисту дітей, у Республіці Сейшельські Острови святкують не день, а цілий Місяць захисту дітей. У цей період тривають різноманітні заходи, які порушують питання здоров’я, безпеки та прав дітей.

 

Цінності

Сім'я і дитина - це споконвічні цінності, які сповідує український народ, будуючи свою державність та розвиваючи власну культуру.

Міжнародний день захисту дітей – це також привід нагадати дорослим про необхідність дотримання прав дітей:

на життя,

на свободу думок і віросповідання,

на освіту, відпочинок і дозвілля,

на захист від фізичного та психологічного насильства,

на захист від експлуатації дитячої праці.

Тільки в умовах захисту прав і свобод дитини можливе формування гуманного і справедливого суспільства.

Тому, у цей день хочеться нагадати просту істину: за дітьми — наше майбутнє, бережімо їх, піклуймося про їхній добробут та, звісно ж, навчаймо їх важливих речей!

Тож бажаємо миру і злагоди кожній дитині, кожній родині, усій Україні в цей складний для кожного з нас час! Наснаги і мудрості батькам, педагогам, дорослим, серця яких сповнені любові до дітей.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь