Герої нашого краю

20 Липня, 2020 р., 08:53
Ляховець Володимир Хомович народився в 1927 році. Житель села Студянка Дубенського району Рівненської області. Освіта - 4 класи.1  грудня 1944 року житель села Студянка Махацький Макар супроводжував групу призовників (18 чоловік), які їхали на чотирьох фурах на призовний пункт на мобілізацію в червону армію в райцентр с. Верба. В цю групу входили хлопці з села Студянка 1927 року народження, а саме: Коздровський П. Г,, Марчук О. Т., Герес М. А., Бойко А. Л., Гнатюк С. С,, Кононюк О. Д,, Юрчук В. П,, Штука А. І., Братасюк В. П., Ляховець В. А., Ільчук О. М., Мельничук В. Я., Панасюк А. А., Грицак О. Г., Семенюк В. В., Ляховець В. М. В районі села Дворищі в лісі їм дорогу перегородили п'ятеро повстанців. Відправивши фірманів додому, вояки УПА повели хлопців в село Нова Носовиця, де на той час дислокувалася сотня "Зеленого" і в цю сотню хлопці були мобілізовані. Ляховець Володимир був зарахований в сотню кулеметником та отримав псевдо "Буря". А вже 3 січня 1945 року відбувся бій сотні "Зеленого" проти солдатів військ НКВД, які підійшли з с. Смига. Сотня почала відступати в бік села Стара Носовиця, а "Буря" з кулеметом прикривав відхід. Поруч розірвалася міна з міномета і " Буря" втратив свідомість. Прийшов до свідомості вже в полоні, будучи пораненим в ліве плече та груди. Відбулося " слідство" та суд, який присудив Володимиру Хомовичу 20 років таборів. Після смерті ката Сталіна вирок було переглянуто та в 1955 році Володимир повернувся додому.  Все своє життя Володимир Хомович працював на торфо-брикетному заводі в с. Смига, був майстром на всі руки. Помер 13 червня 1986 році, кілька років не доживши до проголошення незалежності України, за яку він боровся. По-різному склалася доля тих вісімнадцяти хлопців, які рішенням долі попали до лав УПА. Хтось віддав життя в боротьбі за волю України, хтось попав в лапи нквд-мгб та відсидів в сталінських таборах. Пам'ятаймо!
09 Липня, 2020 р., 10:45
6 липня 1951 року в селі Судобичі Дубенського ( тоді Вербського) району Рівненської області відбувся бій п'яти підпільників ОУН проти солдатів РО МГБ, які оточили будинок, в якому перебували повстанці (здав хлопців господар будинку на прізвище Ординат).
02 Липня, 2020 р., 11:38
Гаврилюк Марія Миколаївна, народилася 1919 році в селі Стара Миколаївка Дубенського району Рівненської області. Член ОУН.
09 Червня, 2020 р., 20:12
Савелюк Григорій Володимирович  народився в 1907 році в с. Антонівці Шумського району Тернопільської області. Освіта - 3 класи. Одружився та переїхав на проживання в с. Нова Миколаївка.
28 Травня, 2020 р., 09:36
Метелюк (Стець) Валентина Степанівна народилася в 1928 році в селі Мартинівка( тоді Марцеліна) Дубенського району Рівненської області. Освіта - 4 класи. В віці 16- ти років, 3 липня 1944 року, вступила в УПА, де виконувала обов'язки зв'язкової по селу Мартинівка.
22 Травня, 2020 р., 18:50
Шуршило Акакій (Касьян) Карпович народився 1914 року в с. Нова Миколаївка Дубенського району Рівненської області. Член ОУН з 1943 року, займав посаду станичного с. Нова Миколаївка з 1943 до весни 1944 року.
29 Квітня, 2020 р., 13:40
Грабовська Євгенія Василівна народилась 1929 року в селі Білокриниця Кременецького району Тернопільської області. Проживала в с. Нова Миколаївка. Освіта: 7-класів школи. В 1943-му році вступила в молодіжну ОУН, що в той час діяла в Новій Миколаївці. Мала псевдо "Русалка" та "Ромашка".

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь